Home [akcija] „PEĆINA ZABORAVLJENIH SNOVA“ VERNERA HERCOGA NA BELDOCS FESTIVALU!

„PEĆINA ZABORAVLJENIH SNOVA“ VERNERA HERCOGA NA BELDOCS FESTIVALU!

85
0

work5SPEKTAKULARNI DOKUMENTARAC O NAJDUBLJIM KORENIMA ČOVEKOVOG POKUŠAJA DA STVORI UMETNOST

Na programu petog po redu BELDOCS-a našao se najnoviji film proslavljenog nemačkog reditelja Vernera Hercoga ,,Pećina zaboravljenih snova’’. Ovo fascinantno ostvarenje imalo je premijeru na filmskom festivalu u Torontu 2010, i do sada je osvojilo brojne nagrade udruženja kritičara iz Vašingtona, Njujorka, Los Anđelesa, Vankuvera itd.

Do ideje za film Hercog je došao kada je pročitao članak Džudit Turman u ,,Njujorkeru’’ o pećini na jugu Francuske otkrivenoj 1994. koja krije najstarije pećinske crteže ikad pronađene, i odlučio je da dokumentuje ovo otkriće od izuzetnog kulturnog značaja.

Prilikom prve posete pećini, Hercog je primetio da su crteži naslikani na neravnim i izbočenim površinama tako da pri treperavoj svetlosti vatre deluje kao da se kreću. U ovome je prepoznao duboke korene filma i prve pokušaje čoveka da stvori pokretne slike, stoga je odlučio da film snimi u 3D tehnici da bi što vernije gledaocima dočarao utisak koji je praistorijski čovek imao.

Budući da je pećina zabranjena za posetioce zbog velikog rizika od oštećenja crteža, ovo je verovatno jedina prilika da ljudi širom sveta na jedinstven način dožive fantastičnu atmosferu ove podzemne riznice.

Ovo nije samo film o praistorijskim crtežima, ovo je film koji poziva na promišljanje veza između umetnosti i svakodnevnih rituala i uticaja koji naši davno zaboravljeni preci i dalje imaju na nas.

„Pećina zaboravljenih snova“ je na programu BELDOCS festivala 5, 6. i 8. maja u bioskopu Fontana sa početkom od 19:30. Cena karata je 200 dinara.

WERNER HERCOG– Jedan od najuticajnih stvaralaca u novom nemačkom filmu. Rođen je u Minhenu 1942. godine i od najranije mladosti pokazuje interesovanje za film. Prve kratke filmove snimao je tokom studija na fakuletu. Nakon nekoliko igranih filmova  u njegovom  fokusu je dokumentarni film . Lessons of Darkness (1992), Bells from the Deep: Faith and Superstition in Russia (1993), The Transformation of the World into Music (1994), Little Dieter Needs to Fly (1997), Wings of Hope (2000), Wheel of Time (2003), Incident at Loch Ness (2004), Grizzly Man (2004).

BELDOCS 2012 međunarodni festival dokumentarnog filma održaće se od 4. do 9. maja 2012. pod sloganom „Koji film“ u Sava Centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana u Beogradu i Kulturnom centru u Novom Sadu. 

Fotografije iz filma “Pećina zaboravljenih snova” su dostupne za download ovde.