Home [akcija] Otvorena Biblioteka za mlade u Kruševcu

Otvorena Biblioteka za mlade u Kruševcu

101
0

mladiiJuče, 23.aprila na Svetski dan knjige, Kruševljanima je predstavljen sa nestrpljenjem očekivan prostor, na početku Dušanove ulice preko puta Pionirskog parka, koji je kruševačka Biblioteka adaptirala u poseban kutak gde će mladi iz našeg grada moći kvalitetno da provode svoje slobodno vreme.

Posetioci koji su prisustvovali otvaranju našli su se u možda neočekivano uređenom prostoru. Oni najbrži uspeli su da se smeste u crvene lejzi begove raspoređene po prostoriji, dok su se ostali raštrkali razgledajući knjige na policama.

„Ovaj prostor nije samo biblioteka za mlade već klub namenjen svima onima koji su zainteresovani za neki vid kulturnog aktivizma. Ovde ćemo organizovati radionice pisanja, čitanja, književne večeri, projekcije filmova“, objasnila je Sonja Veljković iz Biblioteke Kruševac svrhu zanimljivog prostora prisutnima među kojima su bili Gradonačelnik Kruševca, kao i drugi funkcioneri lokalne samouprave i predstavnici lokalnih kulturnih institucija.

Sonja Veljković se posebno zahvalila Asocijaciji mladih kao jednom od značajnih partnera, čiji su članovi pomogli da se otvoreni kutak uredi i pozvala izvršnog direktora Asocijacije mladih Marka Vukojevića da se obrati prisutnima.

Na otvaranju ovog ogranka kruševačke Biblioteke namenjene mladima mogli su se čuti pohvale i pozitivni komentari. „Kruševcu su potrebna ovakva mesta umesto kladionica koje niču na svakom ćosku“ bili su samo neki od komentara.

Prepoznatljivi glas Kruševljanke Katarine Jovanović i zvuk gitare mladog Janka koji su izveli pesmu „Summertime“ upotpunili su događaj.

Prostorijom je kružio papir na koji su zainteresovani mogli da upišu svoje kontakte i ideje koje bi mogle biti realizovane uz pomoć Biblioteke Kruševac.

„Kultura i mladi, dve veoma ugrožene kategorije našeg grada, dobili su nešto izuzetno vredno – prostor za život svega onoga što ih čini tako posebnim. Činjenica da je programski koncept Biblioteke za mlade otvorenog tipa – program pravimo svi – ukazuje da je Narodna biblioteka Kruševca u startu odbacila ono što najviše smeta u radu većem delu institucija kulture u Srbiji danas – sujetu. Oni su danas posadili jedno novo seme za budućnost našeg grada. Ostaje da vidimo da li ima nekog da prepozna viziju i uloženi trud i da na pravi način pruži adekvatnu podršku“, izjavio je Marko Vukojević za Kruševac online.

„Ovom prilikom bih se zahvalio Biblioteci na podršci u organizovanju AJDE festivala i pomoći da strip program, koji vidimo kao značajni segment našeg festivala, dobije jednu ozbiljniju notu kroz predstavljanje novih autora, kolektivnu izlozbu internacionalnog karaktera i trodnevnu radionicu stripa“ – dodao je Vukojević.

U poslednje vreme sve češće se priča , a postoji i nekoliko inicijativa širom Srbije za oživljavanje napuštenih i neiskorišćenih prostora i pretvaranje istih u nezavisne kulturne centre. Može se reći da je otvaranje Biblioteke za mlade upravo jedan od uspešnih poduhvata na ovom polju u kojem će kultura moći da se razvija upravo onako kako bi i trebalo: uz pomoć mladih „kulturnih“ aktivista koji samostalno kreiraju kulturno-umetničke programe.

Prve aktivnosti koje će se održati u ovom kutku najavljene su već za 4.maj, a takođe je najavljeno okupljanje i „maratonsko“ čitanje do čak 2h iza ponoći koje će se održati 19.maja za „Noć muzeja“.

Autor: Adrijana Milosavljević

Izvor: Kruševac online