Home [ savetovalište za mlade ] Osecam kao da nikako ne mogu da pronadjem svoje mesto u svetu...

Osecam kao da nikako ne mogu da pronadjem svoje mesto u svetu oko sebe

294
0
pitanje :
Imam problem,osecam kao da nikako ne mogu da pronadjem svoje mesto u svetu oko sebe.Nekako sam izgubio kompas.Imam utisak kao da sam celoga zivota radio nesto samo da bih zadovoljio druge ne obracajuci paznju na to sta mene zaista zadovoljava.

Uvek sam ispunjavao neke tudje ciljeve(uglavnom roditeljske).Sada sve vise imam osecaj da ne znam vise ni sta zelim,jer sta god sam zapoceo,(studiram visu skolu,bavio sam se muzikom)nekako je ostalo nedovrseno.Radim neki bezvezan posao koji ne volim.Usled dosta neuspeha izgubio sam dosta samopostovanja i samopouzdanja i poceo da se povlacim u sebe.Gledam ljude oko sebe sa kojima sam odrastao i sve vise mislim da nikoga ne poznajem.Cesto mi se desava da sam u drustvu prisutan samo fizicki,dok sam mislima na sasvim drugoj strani.Imam nekakvu barijeru kada se upoznam sa nekim i tesko zapocinjem prvi komunikaciju,ali mi se i desava da kada upoznam neku osobu koja mi se svidja previse se brzo otvorim i oteram tu osobu od sebe.Imao sam jedan period kada sam pio dosta kada bih izlazio da bih pobegao od problema i usled jednog pijanstva napravio jos veci problem.Oterao sam od sebe jednu dragu osobu koju kada god vidim zelim da joj kazem da mi je zao,ali jednostavno precutim.A inace bezim od bilo kakvih svadja i uvek se povlacim.Bojim se da ako nesto ne promenim,ne izgubim jos nekoga do koga mi je stalo.Verovatno je tekst konfuzan,kao sto je i u mojoj glavi.Nadam se da cu dobiti bilo kakvo objasnjenje. Unapred zahvalan…
odgovor:
Poštovani Radojica, na osnovu tvog pisma zapažam da si inteligentan i obrazovan mladić. Izlaganje meni ne deluje konfuzno, naprotiv, vrlo sistematično i jasno. Verujem da je potrebno da  neke stvari koje i sam lepo objašnjavaš – dodatno istražiš. Pre svega, mislim da bi ti dobro došlo da istražiš (precizno, hrabro i iskreno) tačan način kako si izgubio samopoštovanje i samopouzdanje. Odlično si primetio da su to dva glavna kvaliteta za uspeh odrasle osobe. Kada otkriješ taj način (ne uzrok, nego način) kako sebi smanjuješ samopoštovanje i samopouzdanje, usmeri sve svoje snage da taj način promeniš u suprotno, u način da ojačaš svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Takođe, istražuj (takođe – precizno, hrabro i iskreno) tu barijeru koju spominješ prilikom upoznavanja. Kako si napravio tu barijeru? Čemu ona tebi služi? Možeš li ti bez nje? Ako možeš, skloni je, i kreni da iniciraš ti prvi komunikacije, upoznavanja, odnose… Lepo si uvideo da previše brzim otvaranjem „oteraš“ nove osobe. To je uobičajena stvar, znači, potrudi se, preuzmi odgovornost, da se ne otvaraš suviše brzo, već dozirano, polako, da se ta druga osoba ne uplaši tvoje neočekivane otvorenosti. Spomenuo si i razne nedovršenosti u tvom životu, pozabavi se time, da dovršiš one poslove koje si započeo a koji su za tebe zaista vredni. Od onih koji te sada suštinski ne interesuju, odustani, i kreni dalje u ono što zaista želiš, što intimno osećaš kao važno. Takođe, ne libi se da u ovom procesu svog samo-istraživanja, samo-osvešćivanja i samo-menjanja – zatražiš pomoć u nekom psihološkom savetovalištu, kako bi što brže i što kvalitetnije stao na svoje noge i uspešno krenuo napred. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.