Home [stipendije] Konkurs za dodelu 64 stipendije Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u...

Konkurs za dodelu 64 stipendije Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2011/2012. godini

57
0

vesti2Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu danas je raspisao konkurs za dodelu 64 stipendije studentima Univerziteta za školsku 2011/2012. godinu. Konkurs je otvoren do 25. novembra, a zahvaljujući još značajnijoj podršci stipenditora u ovoj školskoj godini biće dodeljen najveći broj stipendija u istoriji Fonda.

U odnosu na prethodnu školsku godinu kada je dodeljno 48 stipendija, ove školske godine biće dodeljeno čak 33% više, zahvaljujući povećanju sredstava koje su izdvojili pojedini članovi Fonda: JVP “Vode Vojvodine” povećale su broj stipendija sa 2 na 4, Fakultet tehničkih nauka sa 3 na 10, Ekonomski fakultet sa 2 na 3, Medicinski fakultet sa 1 na 2, Prirodno-matematički fakultet sa 1 na 6 i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja sa 1 na 2. Od ove školske godine u rad Fonda uključuje se i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku sa sredstvima za 1 stipendiju.

Pored institucionalnih donatora, ukupna sredstva za stipendije Fonda uvećana su zahvaljujući individualnim donatorima. Nakon što je prošle godine prof. dr Svetlana Lukić Petrović donirala iznos Oktobarske nagrada Novog Sada za stipendije Fonda, ove godine lična sredstva donirali su prof. dr Ilija Ćosić, prof. dr Miroslav Vesković i prof. dr Milan Simić.

Stipenditori Fonda su takođe i: Grad Novi Sad i Naftna industrija Srbije (koji izdvajaju sredstva za po 5 stipendija), Skupština AP Vojvodine i Advokatska komora Vojvodine (po 3 stipendije), DDOR Novi Sad i Novosadski sajam (po 2 stipendije), Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Razvojna banka Vojvodine i Rotari klub Novi Sad (po jednu studipendiju). Pored toga, sredstva za stipendije izdvajaju i svi fakulteti u sastavu Univerziteta u Novom Sadu – pored gore navedenih, to su: Pravni fakultet (3 stipendije), Filozofski fakultet (2), kao i Pedagoški, Poljoprivredni, Tehnološki, Građevinski fakultet, Akademija umetnosti i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ (po 1 stipendiju). Ovogodišnji mesečni iznos stipendije uvećan je u odnosu na prošlu godinu i iznosiće 15 hiljada dinara neto.

Fond izražava iskreno zadovoljstvo i veliku zahvalnost kako institucijama, tako i individualnim donatorima, koji su prepoznali značaj ulaganja u najbolje studente Univerziteta i značaj ovakve vrste podrške za nastavak studija i postizanje još boljih rezultata u toku studija.

Detalji Konkursa za dodelu stipendija

Stipendije Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika Univerziteta u Novom Sadu dodeljuju se u okviru dve grupe. Naime, u okviru prve grupe biće dodeljeno 59 stipendija po sledećoj raspodeli: 17 stipendija u okviru tehničkih nauka (FTN, Građevinski i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“), 9 u okviru prirodno-matematičkih nauka (PMF), po  6 stipendija u oblastima ekonomskih nauka (Ekonomski fakultet), pravnih nauka (Pravni fakultet) i humanističkih nauka (Filozofski, Pedagoški i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku), po 3 stipendije u oblastima poljoprivrednih nauka (Poljoprivredni fakultet), tehnoloških nauka (Tehnološki fakultet), medicinskih nauka (Medicinski fakultet) i sporta (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), dva stipendije u oblasti umetnosti (Akademija umetnosti) i jedna stipendija u okviru interdsciplinarnih studija (u okviru Asocijacije centara za interdicisplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja UNS).

Druga grupa stupendija obuhvata posebno odabrane studijske programe: na Tehnološkom fakultetu studije naftno-petrohemijskog inženjerstva u okviru kojih će biti dodeljene 2 stipendije i na Fakultetu tehničkih nauka studijske programe Energetike i procesne tehnike – grupa izbornih predmeta Gasna i naftna tehnika (1 stipendija), Energetika, elektrotehnika i telekomunikacije – studijska grupa Instrumentacija i merenje (1 stipendija) i Inženjerstvo zaštite životne sredine (1 student).

Stipendije se dodeljuju studentima treće godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija; treće i četvrte godine četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija i studentima master akademskih studija ukoliko student nije u radnom odnosu, kao i studentima poslednje tri godine integrisanih studija. Studenti treba da ispunjavaju uslove da su imali status studenta Univerziteta u Novom Sadu neprekidno od upisa na osnovne akademske studije, kao i ostvarenu prosečnu ocenu najmanje 9,00 iz svih položenih ispita za dodelu stipendija u okviru prve grupe, odnosno 8,50 u okviru druge grupe.

Konkurs je objavljen na sajtu Univerziteta u Novom Sadu, u sekciji Stipendije, gde se može pronaći prijavni list, kao i informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja. Posebni bodovi dodeljuju se za osvojena prva mesta odnosno nagrade osvojene u toku studija na nacionalnom ili međunarodnom takmičenju odnosno skupu takmičarskog karaktera iz obrazovno-naučnog odnosno obrazovno-umetničkog polja kojem pripada upisani studijski program.

O Fondu

Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu osnovan je maja 1992. godine. Cilj Fonda je da sistematski i organizovano podstiče razvoj darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika u svim obrazovno-naučnim i obrazovno-umetničkim poljima. Fond je od osnivanja do 2010/2011. školske godine dodelio ukupno 739 stipendija.