Home [njuz] Omladinci ni motivaciono pismo ne znaju da sroče

Omladinci ni motivaciono pismo ne znaju da sroče

62
0

book5Kompanija za upravljanje ljudskim resursima i posredovanje pri zapošljavanju „ManpowerGroup“ pozvala je mlade da se prijave za seriju obuka pod nazivom „Traženje posla je posao“ koje se sprovode u okviru Kancelarija za mlade u Zrenjaninu, Kruševcu i u beogradskoj opštini Palilula.
Nakon velikog interesovanja i uspešno završene prve serije obuka, planirano je da od septembra počne novi ciklus, za koji su prijave u toku.
– Nezaposlenost je jedan od najvećih izazova s kojima se susreću mladi u Srbiji. Širom sveta, stopa nezaposlenosti omladine predstavlja veliki problem. Često je i nekoliko puta veća od stope nezaposlenosti odraslih osoba – izjavila je predsednica sektora za korporativne poslove i poslove s vladinim institucijama u „ManpowerGroup“ Branka Minić, koja je izrazila očekivanje da će, nakon uspešnog sprovođenja projekta u Beogradu, Kruševcu i Zrenjaninu, ova kompanija uskoro biti u prilici da pomogne i mladima u drugim gradovima da postanu konkurentniji na tržištu rada i pronađu posao.
Serija obuka „Traženje posla je posao“ deo je projekta “Razvoj karijere mladih”, koji je pomenuta kompanija pokrenula 2010. godine u saradnji s Ministarstvom za omladinu i sport, USAID-ovim projektom za planiranje, spremnost i ekonomsku sigurnost (PPES) u Srbiji i s lokalnim vlastima. Projekat ima za cilj da pomogne omladincima da steknu veštine potrebne da bi se uspešno uključili u lokalno tržište rada. U okviru tri opštinske kancelarije za mlade otvoreni su centri za karijernu orijentaciju u kojima rade savetnici, obučeni da pruže pomoć prilikom traženja posla. Polaznicima je omogućen i pristup on-lajn biblioteci s više od 5.000 kurseva, koje je obezbedio „ManpowerGroup“. Raznovrsni kursevi, od kompjuterskih veština do projekt-menadžmenta, namenjeni su usavršavanju veština polaznika i besplatni su za mlade koji su deo programa karijerne orijentacije. Nakon uspešno završenih kurseva, svi polaznici dobiće internacionalno priznate sertifikate.
Koordinator zrenjaninske Kancelarije za mlade Darko Trajlov i savetnica Izabela Kiš istakli su značaj projekta.
– Imajući u vidu da smo anketiranjem mladih u Zrenjaninu došli do podataka da više od polovine ne zna kako da napiše motivaciono pismo i da nisu sigurni da bi znali da se dobro predstave budućem poslodavcu, smatramo da će ova obuka biti od velike koristi – naglasili su oni.
U Zrenjaninu su već održana tri ciklusa obuke kroz koje je prošlo 50 kandidata. Utisci polaznika su izuzetno pozitivni, a kao najkorisnije delove obuke najčešće izdvajaju pisanje motivacionog pisma i savete u vezi s razgovorom s poslodavcem.

Izvor: Dnevnik.rs