Home [njuz] Stipendije mladima sa biračkog spiska

Stipendije mladima sa biračkog spiska

49
0

aufto2Buru zbog konkursnih uslova za dodelu studentskih stipendija, koje je raspisao Nacionalni savet Mađara, delimično je prekinula Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije. Petrušićeva je ocenila da su uslovi diskriminatorski jer se pravilnikom visoko boduju kandidati „koji su se nacionalno izjasnili kao Mađari i upisali u birački spisak Mađara”.

Pomoć poverenice za zaštitu ravnopravnosti tražio je Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara. Čonka je rekao da je Nacionalni savet eliminisao studente iz mešovitih brakova i one koji se iz principijelnih razloga nisu upisali u birački spisak. Osim toga, Čonka smatra da NSM, insistiranjem da se boduje upis na manjinski birački spisak, prikupljaju podaci građana u druge svrhe.

– Naspram tih 25 bodova za upis u birački spisak Mađara, za uspeh u dosadašnjem učenju predviđeno je samo 15 poena. To znači da stipendiju neće dobiti vredni studenti, već oni koji su po meri Nacionalnog saveta – kaže Čonka.
On upozorava da se prema Zakonu o savetima nacionalnih manjina u Srbiji, podaci iz posebnog biračkog spiska ne mogu koristiti u druge svrhe. Osim toga, neprihvatljivo je da se za dobinanje stipendije boduje i školska sprema roditelja.

– Važno je istaći da DZVM nije započeo ovu akciju zbog toga što ne želi da mladi ljudi mađarske nacionalnosti dobiju stipendije, ili da dovede u neprijatan položaj NSM – rekao je Aron Čonka.

Lider Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara Andraš Agošton kaže da nema sumnje da Nacionalni savet od biračkih spiskova pravi svoju bazu podataka i podseća da se njegova stranka zalagala da biračke spiskove manjina sastavlja država, a ne da to u mađarskom slučaju čini Savez vojvođanskih Mađara i da tu bazu podataka koristi za svoje potrebe.

– U međuvremenu, u političkoj eliti nastalo je mađarsko vladajuće trojstvo – SVM na čijem je čelu Ištvan Pastor, Nacionalni savet Mađara Tamaša Korheca i Fondacija „Sekereš Laslo” koju vodi Laslo Joža. Oni bazu podataka koriste za svoje potrebe čak i pri dodeli stipendija – objašnjava Agošton.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec optužio je Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara da je nanela štetu Nacionalnom savetu dajući podatke iz pravilnika poverenici za zaštitu ravnopravnosti Srbije.

– Prema odluci Nacioanalnog saveta Mađara, upis u birački spisak manjina nije uslov za dodelu stipendija. Samo sa maksimalnim poštovanjem principa samovoljnosti omogućava se da kandidati prilikom traženja stipendija dobiju dodatne bodove, ukoliko su upisivanjem u birački spisak iskazali svoju pripadnost mađarskoj naciji. Oni koji to neće samovoljno da učine, mogu da budu kandidati, ali sa manjim šansama – objasnio je Korhec.

Otklanjanje nepravilnosti
Aron Čonka poziva Nacionalni savet Mađara da otkloni nepravilnosti u pravilniku kako bi što širi krug studenata mađarske nacionalnosti imao šansu za dobijanje stipendije.
– Mislim da nam je u obostranom interesu da nivo obrazovanja pripadnika mađarske zajednice bude na što višem nivou i da što veći broj Mađara dođe do visokoškolskih diploma. Nadamo se da postoji dobra volja od NSM te da nećemo morati ponovo da posežemo za pravnim sredstvima – rekao je Aron Čonka.

Izvor: Blic