Home [njuz] Studenti ponovo mogu kod zubara

Studenti ponovo mogu kod zubara

48
0

doktor1Skupština je danas usvojila izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se u tu oblast unose značajne novine. Promenu pola iz medicinskih razloga plaćaće država, deca starija od 15 godina imaće pravo na poverljivost podataka, a studenti će o trošku fonda moći da idu kod zubara do 26. godine.

 

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, pa će tako ubuduće biti moguća i promena pola na teret zdravstvenog fonda ukoliko postoje medicinski razlozi za to.

Značajna novina je i besplatna stomatološka zaštita za decu stariju od 18 godina, odnosno do kraja srednjoškolskog školovanja, kao i za studente do kraja studija, a najkasnije do 26 godina.

Predviđeno je proširenje zdravstvene zaštite i na lečenje žrtava nasilja u porodici, trgovine ljudima, a od 2012. godine i onih koji boluju od retkih bolesti.

Stvoreni su i uslovi da se u roku od tri godine uvede elektronska zdravstvena kartica koja će biti usklađena sa zemljama EU, pošto je predviđeno da do 2015. godine bude završeno informaciono povezivanje zdravstvenog sistema na svim nivoima.

Važna novina u izmenjenom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti je osnivanje Uprave za skrining programe radi smanjenja oboljevanja i umiranja od malignih bolesti s obzirom na to da su one najčešći uzrok smrtnosti posle bolesti krvnih sudova i srca.

Propisano je da dete koje ima 15 godina i sposobno je za rasuđivanje ima pravo da samo obavi uvid u medicinsku dokumentaciju, kao i pravo na poverljivost podataka koji se nalaze u toj dokumentaciji.

Zdravstveni radnik dužan je, međutim, da u slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta saopšti roditeljima ili starateljima informacije o njegovom zdravstvenom stanju i pored njegovog zahteva da se te informacije ne saopšte.

Ministar zdravlja dr Zoran Stanković rekao je tokom rasprave u parlamentu o izmenama ta dva zakona da predstavljaju kontinuitet u reformi zdravstva i omogućavaju bolji položaj bolesnika, pre svega, osetljivijih grupa.

Izvor:Tanjug