Home [treninzi] konkurs za prijem polaznika na jesenji semestar kursa Kultura i umetnost u...

konkurs za prijem polaznika na jesenji semestar kursa Kultura i umetnost u socijalističkoj Jugoslaviji

73
0

kul4

Edukativni program Fonda Muzeja savremene umetnosti i Nova akademija umetnosti raspisuju konkurs za prijem polaznika na jesenji semestar kursa Kultura i umetnost u socijalističkoj Jugoslaviji.

Kurs je namenjen studentima, redovnih, diplomskih i postdiplomskih studija, ali i svima koji su zainteresovani za dalja istraživanja ove oblasti.


Predmet ovog kursa je kultura i umetnost (film, likovne umetnosti, dizajn, popularna i potrošačka kultura…) u socijalističkoj Jugoslaviji (1945 – 1991) koje se sagledavaju unutar šireg političkog, ideološkog i ekonomskog konteksta. Jugoslovenska kultura u tom periodu izraz je jedinstvenog političkog položaja zemlje između dva hladnoratovska bloka. Ona je bila jedan od vidova procesa modernizacije koji su povezivali ideologiju samoupravnog socijalizma sa uticajima koji su uglavnom dolazili sa “zapada”. Jugoslovenska kultura je proizvela svoje „zvanične“ i „disidentske“ topose, čija interakcija nije bila ni jednoznačna ni jednostavna i time postaje jedna od centralnih tema ovog kursa.

Jugoslovenska kultura kao rezultat šireg društvenog (političkog, ideološkog i ekonomskog) konteksta bila je istovremeno i katalizator brojnih socijalnih procesa. Cilj ovog kursa je da kroz proučavanje kulture i umetnost bolje razumemo i epohu u kojoj nastaju i deluju.
Kurs Kultura i umetnost u socijalističkoj Jugoslaviji otvoriće mnogobrojne teme i tako inicirati novo i dinamično polje proučavanja koje će omogućiti dalja istraživanja i formiranje multi-disciplinarne akademske oblasti jugoslovenskih studija.

Kurs vodi Branislav Dimitrijević sa gostojućim predavačima među kojima su i Dejan Kršić, Andrea Matošević, Ildiko Erdei, Radina Vučetić, Želimir Žilnik, Nebojša Jovanović, Žiga Testen i drugi.

Jesenji kurs se sastoji od šesnaest predavanja (dva puta nedeljno), razgovora i pratećih programa. Program će biti održan u periodu od 03. oktobra do 25. novembra 2011. godine u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u popodnevnim časovima a svaki polaznik će u radu kursa koristiti i hrestomatiju sa probranim tekstovima domaćih i stranih autora.

Visina kotizacije je 2500 RSD za semestar.

Zainteresovani studenti mogu da, nakon odslušanog kursa, polaganjem ispita ostvare pravo na 4 ESPB boda.

Rok za prijave je 10. septembar 2011. godine.

Svi zainteresovani kandidati treba da dostave motivaciono pismo i kratku biografiju na e-mail adresu svebor@msub.org.rs
Broj mesta je ograničen.

Više informacija:
Svebor Midžić
svebor@msub.org.rs
www.msub.org.rs
telefon +381 11 3676 093