Home [njuz] Konkurs za brucoše do kraja maja

Konkurs za brucoše do kraja maja

48
0

mladi14U školskoj 2011/12. godini o trošku budžeta školovaće se 35.500 studenata prve godine osnovnih, stukovnih i master studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država, od čega 8.700 u Vojvodini, a objedinjeni konkurs za upis treba da bude objavljen do kraja maja.

Na osnovne akademske studije državnih univerziteta, prema odluci Vlade Srbije, u svojstvu budžetskih studenata moći će da se upiše oko 16.300 brucoša, na visokim školama strukovnih studija za budžetske studente ima nešto više od 5.600 mesta, a na master studijama oko 4.800 mesta.

Najviše brucoša upisaće Univerzitet u Beogradu, gde na 31. fakultetu mesta ima za oko 9.200 brucoša na osnovnim akademskim studijama.

Univerzitet u Nišu upisaće blizu 2.900 brucoša, kragujevački Univerzitet 2.165, Univerzitet u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima mesta za nešto više od 1.000 novih studenata, Državni univerzitet u Novom Pazaru 605, Univerzitet umetnosti u Beogradu 261 i novoosnovani beogradski Univerzitet odbrane 196 mesta za brucoše.

Budžetske kvote povećane su za 13,5 odsto u odnosu na prošlu godnu, kada su mladi najveće interesovanje pokazali za ekonomske, medicinske, pravne fakultete, ali su bili atraktivni i geografija, organizacione nauke, arhitektura, bezbednost…

Prema predlogu, upisni rokovi ostaju isti kao i prošle godine, pa će prijavljivanje za upis biti od 22. do 24. juna, a prijemni ispiti od 27. do 29. juna.

Prilikom prijavljivanja potrebni su fotokopije svedočanstva sva četiri razreda srednje škole, diploma o položenom maturskom ispitu, dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita, a pojedine visokoškolske ustanove imaju i dodatne zahteve, poput dostavljanja fotografije, lekarskog uverenja…

Prema dosadašnjim konkursnim pravilima, prilikom upisa kandidati se rangiraju na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog ispita.
Maksimalan broj poena koji kandidat može da osvoji je 100, uspeh iz srednje škole “nosi” najviše 40 bodova, dok se na prijemnom ispitu može prikupiti najviše 60 poena, odnosno 80 bodova za kandidate na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti na ustanovama iz umetnosti.

Uspeh iz srednje škole dobija se zbirom prosečnih ocena od prvog do četvrtog razreda srednje škole pomnožen sa dva, predvidjaju pravila konkursa.
Iz Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta preporučuju budućim brucošima da upisuju samo akreditovane fakultete i studijske programe i podsećaju da se na sajtu Komisije nalazi spisak ustanova koje su dobile dozvolu za rad.

Izvor:BLic