Home [njuz] Osamdeset kvadrata nadgradnje fakulteta

Osamdeset kvadrata nadgradnje fakulteta

49
0

kzmgrad„Info rum”, prvi centar za mlade u Srbiji čije će usluge biti besplatne, počinje da radi u sredu. – Besplatni internet, telefoni, kursevi stranih jezika, seminari, informacije, usluge advokata… sve na jednom mestu

Sve što ne piše u fakultetskim udžbenicima i što nije deo visokoškolskog obrazovanja, a interesuje studente i nezaposlene akademce do 30 godina, moći će da saznaju u „Info rumu” koji će biti otvoren u sredu. Ovaj centar za informisanje, edukaciju i savetovanje u Ulici 1 300 kaplara zainteresovanima će na raspolaganje staviti 20 računara, internet, štampač i kopir aparat, telefone… I sve to besplatno.

U 80 kvadrata koje je Kancelariji za mlade ustupila zadužbina „Kolarac” (bočni ulaz u zgradu) moći će, takođe bez novčane nadoknade, da se organizuju seminari i edukativne radionice.

– U „Info rum” će se slivati sve informacije korisne za mlade, biće to i mesto gde će se dolaziti po savet i pomoć. Ekipa centra odgovoriće u roku od 48 sati na svako postavljeno pitanje – objašnjava Kosta Andrić, direktor Kancelarije za mlade koja je osnovala „Info rum”.

Biće organizovane i besplatne obuke o tome kako efektno napraviti radnu biografiju, kako se konkuriše za posao, kako se ponaša na poslovnim sastancima… Organizovaćemo kurseve stranih jezika i obuke za rad na računaru. Biće osnovan i „džob klub” za mlade koji će, ističe Andrić, preuzeti ulogu Nacionalne službe za zapošljavanje što se tiče pomoći i obuke u pronalaženju posla.

Od 23. maja u okviru centra počeće da radi i pravni servis. Besplatne usluge mladi će dobiti od sedam advokata i šest pripravnika. U slučaju potrebe, advokati će ih bez novčane nadoknade zastupati i pred sudom.

Info centri popularni su širom Evrope, odakle je i „preuzet pelcer”. Beogradski „info rum” je prvi centar ove vrste u Srbiji, radiće svakoga dana od devet do 19 časova, a po potrebi i duže. Sve informacije i uslovi za učestvovanje u akcijama centra dostupni su na sajtu www.kancelarijazamlade.rs.

LJ. Perović

———————————————————–

Uloga „info ruma”:

Mesto gde će se slivati sve informacije korisne za mlade

– Edukovanje i pomoć mladima u traženju posla

– Besplatna upotreba prostorija (za radionice i seminare), telefona, interneta, računara, štampača…

– Pravna pomoć

———————————————————–

Otvoreno i za srednjoškolce

„Info rum” biće od koristi i dečacima i devojčicama od 15 do 18 godina. Informisaće ih o stvarima bitnim za njihov uzrast, od toga šta je potrebno za izdavanje lične karte, polaganje vozačkog ispita, do toga šta je potrebno za upis na fakultet. Aktivisti studentskih organizacija i promotori pojedinih fakulteta će ih upoznati sa uslovima studiranja imogućnostima za dobijanje stipendija.

I srednjoškolcima su na raspolaganju besplatni časovi stranih jezika, obuka rada na računaru, seminari i radionice.

izvor:Politika