Home [njuz] Potpis podrske za REKOM!

Potpis podrske za REKOM!

33
0

book3U svim zemljama nekadasnje SFRJ 26. aprila pocela je dosad najveca regionalna kampanja, tokom koje se prikuplja milion potpisa podrske osnivanju Regionalne komisije za utvrdjivanje cinjenica o ratnim zlocinima i drugim teskim krsenjima ljudskih prava pocinjenim na prostoru bivse SFRJ od 1991. do 2001. godine (REKOM).

Vise od 500 mladih ljudi 26. aprila u pet do 12 su sa centralnih trgova Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Pristine, Zagreba, Banja Luke, Skoplja, Nisa i Vranja akcijom „regionalnog odmrzavanja“ porucili da je krajnje vreme da se u javnosti regiona “odmrznu” teske teme nedavne ratne proslosti. Akcije u ovih deset gradova, ali i promocije sirom regiona najavile su pocetak kampanje koja ce u 150 gradova regiona trajati do 6. juna.

 

Deset godina od kraja oruzanih sukoba na prostoru nekadasnje SFRJ, ni u jednoj od drzava nije dovrsen popis ubijenih u ratu, a vise od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Zrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko cuju, a brojevima ubijenih cesto se manipulise u politicke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su oko 1.600 udruzenja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivse SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne medjudrzavne komisije kao vansudskog istraznog tela koje treba da utvrdi i javno saopsti cinjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Medju njima su udruzenja zrtava, nestalih, veterana, logorasa, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija ce odrzavanjem javnih slusanja ispovesti zrtava pomoci da se u regionu cuje njihov glas, i da se na taj nacin javnost podstakne na saosecanje, postovanje i solidarnost sa zrtvama iz svih etnickih grupa.

Pozivamo Vas da potpisom podrzite osnivanje REKOM-a, kao i da dalje prosledite

adresu za davanje potpisa na internetu:

http://support.zarekom.org

Simbolicni potpisi podrske ce tokom juna ove godine zajedno sa Predlogom Statuta REKOM-a biti predati svim predsednicima u regionu, od kojih ce se traziti osnivanje komisije. Detaljnije informacije o Inicijativi za REKOM mozete pogledati na zvanicnom sajtu http://www.zarekom.org.

REKOM su dosad podrzali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipovic i Boris Tadic, crnogorski premijer Igor Luksic, Skupstina Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne licnosti u regionu.