Home [njuz] Najskuplje studije plaćaće buduće arhitekte i zubari

Najskuplje studije plaćaće buduće arhitekte i zubari

51
0

crtaniDugo godina su studije arhitekture sa školarinom od 240.000 dinara bile najskuplje, a od ove godine ovom fakultetu pridružuje se i stomatologija. Naime, isto toliko novca budućim studentima stomatologije će biti potrebno za upis na prvu godinu ukoliko se budu školovali o svom trošku.

Na Univerzitetu u Novom Sadu najskuplje su studije Akademije umetnosti za koje treba izdvojiti 125.000 dinara, a na Univerzitetu u Kragujevcu primenjene umetnosti (170.000 dinara).

I ostali fakulteti u Srbiji predložili su školarine za školsku 2011/2012. godinu. O njima će se narednih dana raspravljati na sednici Vlade. Na jučerašnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu doneta je preporuka da školarine ostanu na prošlogodišnjem nivou, a da ukoliko bude potrebe, one budu povećane samo za procenat trenutne inflacije.

Ovoj sednici prisustvovali su i predstavnici Studentskog parlamenta, koji su u ime studenata preneli dekanima beogradskih fakulteta negodovanje zbog povećanja školarina.

Klikni za uvećanje cele tabele (+)

 

 

– Uzevši u obzir nepovoljnu situaciju u zemlji, ekonomsku krizu i loš materijalni status studenata, smatramo da je povećanje školarina ove godine neprimereno i neopravdano. Stomatološki fakultet tu prednjači, povećao je školarinu za čak 33,3 odsto – kaže Aleksandar Tolić, predsednik studentskog parlamenata.

Dekan stomatološkog fakulteta prof. Dragoslav Stamenković rekao je da fakulteti nisu socijalne ustanove i da onaj ko nema da plati mora da uči i da na taj način obezbedi školovanje na račun države.

Klikni za uvećanje cele tabele (+)

Deo jučerašnje sednice Univerziteta u Beogradu bio je posvećen i usmenom predlogu Ministarstva nauke i prosvete da se za nekoliko dana pomeri održavanje prijemnih ispita. Tako je odlučeno da se prijemni ispiti održe 4, 5. i 6. jula, ali samo ako od Ministarstva stigne zvanični predlog za pomeranje prijemnih.

Na Senatu se još raspravljalo o kriterijumima za rangiranje studenata za upis naredne godine, a rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da svi fakulteti najkasnije do 31. maja moraju studentima da objave formule na osnovu kojih će biti rangirani.

Klikni za uvećanje cele tabele (+)

Izvor: Blic