Home [zabavnik] Voz za obilazak Evrope

Voz za obilazak Evrope

101
0

star2„Interrejl“ karte za putovanje železnicom: Jeftinije za mlade i starije od 60 godina. Put se unapred planira

AVANTURISTI, koji u jedno putovanje žele da uklope nekoliko destinacija, uz pomoć „interrejl“ karata mogu da dođu i do najudaljenijih delova Starog kontinenta. Na ovaj podvig se najviše odlučuju mladi „bekpekeri“, koji na „pruzi“ ostaju i mesec dana.

Ipak, karte za međunarodnu železnicu popularne su i među onima koji žele da što povoljnije obiđu evropske metropole.

Karte

Kada se turisti odluče za putovanje „Interrejlom“, prvi korak je da izaberu vrstu karte. U ponudi je „global pas“, karta za celu Evropu, i „van kantri pas“, sa kojom mogu da obiđu jednu državu. Dalje treba da utvrde dužinu celokupnog puta i vreme provedeno u vozovima, jer od toga zavisi i koju će kartu uzeti.

Cene su različite za decu, mlade do 26 godina, odrasle, a posebna ponuda postoji za starije od 60 godina. Mogu da se kupe u JP „Železnice Srbije“ ili da se naruče direktno preko oficijelnog sajta „Interrejla“.

Oprema

Kako tokom putovanja pomoću „Interrejla“ turisti provedu dosta vremena na pruzi i stalno nose prtljag iz jednog voza u drugi, najbolje je da kupe veliki izviđački ranac, koji će staviti na leđa. Oni koji se odluče za neki od kampova, kojih ima u okolini metropola, moraju da pazare i šator i vreću za spavanje.

Treba da vode računa da oboje ne bude previše glomazno, da bi mogli da ih zakače za ranac. Dobro je kupiti i gumenu podlogu za šator, da bi spavanje bilo što ugodnije.

 

Bezbedno

Ovakva vrsta putovanja je dosta nebezbedna, pa putnici moraju stalno da vode računa o ličnim stvarima i zdravlju. Pre nego što krenu treba da se osiguraju za sve dane puta, a najbolje je da novac čuvaju na deviznoj kartici, koju mogu odmah da ponište ako im je ukradu.

Bitno je i da ponesu osnovni probor za medicinsku pomoć, flastere, pilule protiv dijareje, mučnine i glavobolje, kao i sprej protiv insekata. U južnoj Evropi treba da piju flaširanu vodu i obavezno peru voće.

Važno je znati i da „interrejl“ karta važi samo u stranim zemljama, pa tako putnici moraju i da plate prevoz do granice, koji dobijaju upola cene.

DIGITRON
PUTOVANjE uz pomoć „Interrejla“ je izuzetno zabavno i raznoliko, ali je veoma bitno znati koliko je novca potrebno. Od velike je važnosti da se odmah sračunaju troškovi za rezervacije, karte, smeštaj i hranu. Tako, kalkulator kaže da za put vozom od 15 dana u zemlje srednje i južne Evrope, mladi od 25 godina, potroše 575 evra, ukoliko se hrane u fastfud restoranima, ne voze se najbržom prugom i odsedaju u hostelima.

Izvor: Novosti