Home [njuz] Odliv mozgova a država gleda i ćuti

Odliv mozgova a država gleda i ćuti

41
0

starSrbija nema strategiju ni institucionalni okvir za povratak mladih stručnjaka koji su studirali u inostranstvu.To je ocena učesnika tribine “Priliv mozgova, priliv investicija” u organizaciji Čivning društva Srbije.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kazala je na skupu da država mora da stvori pretpostavke da oni koji žele da se vrate mogu da se uključe u društvo u Srbiji.

Delevićeva, koja je magistrirala i doktorirala u inostranstvu, rekla je da je jedna od otežavajućih okolnosti za povratak mladih i pronalaženje posla u Srbiji dugotrajan proces nostrifikacije diploma. “Procedure se skraćuju, zapravo se menjaju, ali ne dovoljno brzo”, istakla je ona.

Ambasador Britanije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je kadrovska i ekonomska politika najvažnija za to da se mladi koji su bili na fakultetima u inostranstvu vrate u Srbiju.

Devenport je rekao da je zabrinjavajuće što je Srbija na drugom mestu u svetu po “odlivu mozgova”, odnosno broju mladih, obrazovanih stručnjaka koji su otišli iz zemlje, i da je važno da se obezbedi njihov povratak kako bi u Srbiji mogli da iskoriste stečena znanja i iskustva za dobrobit zemlje.

On je podsetio da se procenjuje da je Srbiju od devedesetih godina prošlog veka napustilo oko 300.000 obrazovanih mladih ljudi.

Ambasador Devenport je apelovao na državu, ali i privatan sektor da podrže mlade ljude, koji se školuju u inostranstvu pri povratku u Srbiju. “I mi u ambasadi, kao i u Forin ofisu, Čivning stipendiste smatramo značajnim saradnicima na jačanju veza između Srbije i Velike Britanije”, istakao je on.

Na skupu je ocenjeno da je obezbeđivanje radnih mesta pre odlaska na usavršavanje u inostranstvo jedan od najboljih načina da se obezbedi povratak mladih stručnjaka.

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković, koji je bio stipendista Čivning programa i doktorirao je u Britaniji, kazao je da je potrebno omogućiti da se mladi koji su se usavršavali u inostranstvu ne diskriminišu prilikom zapošljavanja u Srbiji.

“Zakon u Srbiji ih ograničava (te mlade) jer nostrifikacija traje veoma dugo”, rekao je on.

Zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Bojan Janković je kazao da je suština u procesu povratka mladih stručnjaka u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje i da je potrebno privući više stranih investitora koji će otvoriti više radnih mesta “jer očigledno je da sami to ne možemo”.

On je kazao da je u SIEPA od 30 službenika 12 završilo fakultete u inostranstvu i da nije neophodna državna strategija za povratak mladih, već je dovoljna promena ponašanja pojedinih institucija u zapošljavanju.

Predsednik Čivning društva u Srbiji Vladimir Jelačić istakao je da ta mreža visokoobrazovanih povratnika iz Velike Britanije može da bude partner u promociji ulaganja i trgovinskih odnosa, transferu tehnologije i znanja i podršci u reformama za poboljšanja klime za investicije. Na taj način, rekao je on, obezbedili bi se bolji uslovi za ekonomski razvoj i povratak mladih iz inostranstva.

Izvor: B92