Home [stipendije] Stipendije za 265 vrhunskih sportista

Stipendije za 265 vrhunskih sportista

57
0

mladiMinistarstvo omladine i sporta potpisalo ugovore o stipendiji sa mladim i već afirmisanim sportistima. Ministarstvo omladine i sporta potpisalo je u Beogradu sa 265 vrhunskih sportista ugovore o stipendiranju za ovu godinu.

Stipendiraju se sportisti u tri kategorizacije: zaslužni – koji će mesečno primati 59.000 dinara, međunarodni – koji će primati 39.000 dinara i nacionalni – po 27.000 dinara mesečno.

Broj stipendija koje mogu dobiti vrhunski sportisti istog nacionalnog sportskog saveza određuje se prema rangu sporta utvrđenom Republičkom kategorizacijom sportova.

Među stipendiranim sportistima su pored mladih, u široj javnosti neafirmisanih sportista i poznati sportisti – Olivera Jevtić, Ivana Španović, Zorana Arunović, Andrija Zlatić, Milorad Čavić, Nađa Higl, karate reprezentacija, ženska juniorska odbojkaška reprezentacija i drugi.

Ministarka omladine i sporta Snežna Samardžić Marković rekla je da je stipendiranje sportista sistematska investicija u budućnost i da se ove godine stipendiranje vrši po dopunjenom i izmenjenom pravilniku.

“Prema pravilniku stipendisti su obavezni da dva puta godišnje donesu dokaz o pregledu u Republičkom zavodu za sport. To je vrsta zaštite perspektivnih sportista od povreda i bolesti. Takođe, dužni su da dva puta godišnje prisustvuju seminarima Antidoping agencije, pošto je važno da sportisti budu edukovani, a ne kažnjavani”, rekla je Samardžić Marković.

“Novina u pravilniku je i starosna granica, ali i obaveza da sportisti koji primaju učeničke stipendije imaju najmanje vrlo dobar uspeh u školi”, dodala je ministarka.

Izvor: agencije