Home [njuz] Novac ode za plate, studenti trpe

Novac ode za plate, studenti trpe

42
0

news1Fakulteti u Srbiji koji od države dobijaju novac za budžetske studente nenamenski ga troše i to uglavnom na profesorske plate i plaćanje komunalija.  Zbog toga skoro ništa ne ostaje za nove knjige, obnovu laboratorija i podizanje kvaliteta nastave.
Po budžetskom studentu država izdvaja od 1.000 do 3.000 evra, zavisno od fakulteta, a najviše novca na godišnjem nivou po studentu država izdvaja za medicinske nauke i to oko 3.000 evra.

Posle ovih fakulteta slede tehnički sa oko 1.800 evra, prirodni nešto manje i društveni, koji po studentu godišnje dobiju oko 1.000 evra od države. Ipak, po mišljenju profesora Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, to je premalo da bi se na našim fakultetima značajnije poboljšao kvalitet nastave.

„Postoje različiti normativi koliko država izdvaja za fakultete, jer su oni podeljeni u četiri grupacije – prirodne, tehničke, društveno-humanističke i medicinske. Najviše novca godišnje po studentu se izdvaja za medicinske fakultete, a najmanje za društveno-humanističke“, napominje Kovačević.

Država, kako kaže rektor, izdvaja više novca za budžetske studente nego što na tim fakultetima plaćaju oni koji se školuju o svom trošku. Iz državnog budžeta izdvaja se oko 25 odsto za finansiranje fakulteta.

„To naravno nije dovoljno da bi se poboljšao kvalitet nastave. Od onih 75 odsto koliko je ostavljeno fakultetima da ulažu, više od 50 odsto ode na komunalije, tako da za studente ostane vrlo malo novca. Neki fakulteti se dovijaju na razne načine da popune rupe u budžetu, tako što na primer kroz prijavljene projekte nabave nešto što im je potrebno, razne aparate, pa na tome kasnije i studenti uče na vežbama“, objašnjava Kovačević.
Izvor: Blic