Home [njuz] Građani Srbije troše malo kondoma

Građani Srbije troše malo kondoma

48
0

newsDok u Americi od deset obolelih njih devet zna da su oboleli, u Srbiji je od deset obolelih to poznato samo jednoj osobi, istakao je Karlo Boras, izvršni direktor Omladine Jazas, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, biće organizovana danas na Trgu republike u Beogradu u 13 časova. Najavljen je i jednodnevni seminar o ulozi parlamenta u borbi protiv HIV-a u Skupštini Srbije zakazan za sledeći ponedeljak, na koji su pozvani poslanici zemlja u regionu.

Prema poslednjem Dureksovom istraživanju o navikama seksualno aktivnih stanovnika Srbije, pokazalo se da čak 64,5 odsto ispitanika zabrinjava opasnost od zaraze HIV virusom, ali i činjenica da se uprkos tome u Srbiji godišnje potroši samo 1,42 kondoma po glavi stanovnika. Zbog ovako niske stope kupovine kondoma, Srbija se na tabeli zemalja po broju korišćenja kondoma u populaciji između 16 i 65 godina nalazi neposredno ispod Indije i Tajlanda, a malo iznad Turske i Filipina.

Izvor: Danas