Home [njuz] Školarine država ne plaća

Školarine država ne plaća

46
0

student7Ministarstvo nema para da svakom studentu koji je stekao više od 48 bodova plati školarinu, izjavio je juče ministar prosvete Žarko Obradović i time faktički poručio akademcima da je njihov zahtev nerealan. Ministar je obećao da će rebalansom budžeta biti obezbeđen potreban novac da država izmiri sva svoja dugovanja prema fakultetima. Nezadovoljni studenti održaće danas samo performans na Trgu Republike. Nade studenata da će svi oni koji su osvojili više od 48 ESP bodova biti oslobođeni plaćanja školarine pale su u vodu nakon što je ministar prosvete Žarko Obradović juče rekao da za tako nešto nema para.

– U protekle dve godine učinili smo sve što možemo da pomognemo studentima, ne samo novčano nego i normativno. Na zahtev akademaca, izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju povećali smo broj ispitnih rokova na šest, a ujedno smo smanjili i broj bodova potrebnih za upis naredne godine na 48. Takođe, doneli smo i odluku da se ne povećava školarina i sve smo učinili da se to ispoštuje. Međutim, očigledno je da mi ne možemo svim zahtevima da udovoljimo – rekao je ministar Obradović i dodao da su pojedini fakulteti sami izašli u susret studentima i platili školarinu svima sa 60 ESP bodova ili ponudili da snose određeni deo troškova.

 

On je obećao da će sva dugovanja koja država ima prema visokoškolskim ustanovama biti izmirena odmah pošto se rebalansom budžeta obezbede neophodna materijalna sredstva. Tako studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, koji su protestovali što država nije uplatila obećani novac za njihove školarine za prošlu godinu, više nemaju razloga za strah da neće ostati upisani. Obradović je jasno naznačio da dekani ne mogu da uslovljavaju upis u narednu godinu tako što će studente naterati da plate ono što im država duguje. Takođe, nagomilani računi za grejanje na pojedinim fakultetima biće rešeni do kraja 2010. godine kompenzacijom između države i Skupštine grada Beograda. Ovakvi navodi ministra prosvete nisu obradovali nezadovoljne studente.

– Jako smo razočarani onim što smo čuli, jer ministar opet insistira na budžetu i novcu iz državne kase. Mi uopšte ne tražimo ta sredstva. Nećemo izaći danas na ulice u protestnu šetnju kao što smo najavljivali, jer želimo dobro da razmislimo o svakom koraku. Ipak, izvešćemo performans na Trgu Republike kako bismo pokazali da nećemo odustati – kaže Marko Pavlović, predsednik studentskog parlamenta Geografskog fakulteta.

 

Nijedan univerzitet nije privilegovan
Ministar Žarko Obradović negirao je juče optužbe studenata sa univerziteta u Kragujevcu i Nišu da su njihove kolege u Beogradu u boljem položaju. Akademci iz unutrašnjosti žalili su se da su dobili neuporedivo manje budžetskih mesta na master studijama nego njihove kolege na beogradskim fakultetima. Obradović je napomenuo da su kvote određivane na osnovu zahteva koje su dobili sa fakulteta i analize prošlogodišnjeg broja upisanih master studenata.

Izvor:Blic