Home [njuz] Mladi u Novom Sadu se, gotovo na svakom koraku, mogu susresti sa...

Mladi u Novom Sadu se, gotovo na svakom koraku, mogu susresti sa nekom vrstom droga, pokazalo je najnovije istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita”…

93
0

student6Prema tom istraživanju, skoro dve trećine mladih Novosađana uzrasta od 12 do 30 godina imaju u neposrednom okruženju neku osobu koja zloupotrebljava drogu.

UZROCI – Takvi podaci pokazuju da je svaki drugi ispitanik u zoni rizika da pod uticajem okoline počne da konzumira narkotike. Takođe, pokazalo se da svaki drugi Novosađanin (njih čak 54 odsto) pomenutog uzrasta zna gde i od koga može da se nabavi droga, a svaki drugi je bio ponuđen sa nekom od nedozvoljenih supstanci.
Sa druge strane, skoro polovina mladih je pokazala da je nedovoljno spremna da odbije drogu, zbog isuviše olakih shvatanja koja imaju o drogama i narkomaniji. Stav da se „ne može postati narkoman kada se uzimaju lake droge” ima čak 60 odsto mladih, koji narkotike dele na lake i teške.
Osim toga, oni imaju i predrasudu da je narkomanija neizlečiva bolest, odnosno da su oni koji uzimaju teške droge u opasnosti i da njima pomoći nema, ali da su lake droge bezbedne. Potom, kako pokazuje istraživanje, sledi predrasuda da je za rešenje narkomanije dovoljna samo čvrsta volja i prestanak uzimanja droge. Mišljenje da se droga može uzimati pod kontrolom – povremeno i u specijalnim prilikama, poseduje svaki treći mladi Novosađanin.
Istraživanje bolnice „Vita” ukazuje i na to da je porodica, kao najjači faktor uticaja u prevenciji narkomanije, zakazala. Tinejdžeri se o drogi i narkomaniji informišu više kod drugara nego kod roditelja. Pri tom, upravo od porodice najviše očekuju da utiče na smanjenje narkomanije i to savetima i razgovorima o datoj temi, a upravo u porodici najmanje dobijaju.
Prema podacima istraživanja, škola je tinejdžerima ubedljivo glavni izvor informacija o drogama i narkomaniji, a mladima od 22 do 30 godina glavni izvor su mediji.
U istraživanju je učestvovalo 406 Novosađana uzrasta od 12 do 30 godina, a obavljeno je od 23. do 26. juna u Novom Sadu.

Važno je znati
PREDRASUDE – Direktan put u narkomaniju predstavljaju najčešće predrasude među mladima: „Ne mogu postati narkoman jer uzimam samo lake droge i uzimam ih pod kontrolom”, „Pa čak i da mi se ustali potreba, dovoljno je samo da imam čvrstu volju i da prestanem da uzimam”. Doktori bolnice „Vita” ističu da ne postoje lake i teške droge, jer sve vode u zavisnost. Uzimanje narkotika „pod kontrolom”, povremeno i u specijalnim prilikama, povećava potrebu za količinom i češćim uzimanjem i neprimetno prerasta u zavisnost. Za rešenje problema narkomanije nije dovoljna čvrsta volja i prestanak uzimanja droge, nego nadzor lekara, psihijatara i psihologa u nadležnim zdravstvenim ustanovama za bolesti zavisnosti.

Izvor: 24 sata