Home [njuz] Raste generacija aktivnih i odgovornih građana

Raste generacija aktivnih i odgovornih građana

39
0

mladi6Srednjoškolci u Srbiji žele da doprinesu rešavanju ekoloških problema, smanje porodično i vršnjačko nasilje, ali i obezbede jednake mogućnosti školovanja i prevoza za svoje vršnjake sa invaliditetom. Ovo je zaključak sa smotre postignuća 240 učenika, koja je u organizaciji Građanskih inicijativa održana 24. aprila na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na nastavi građanskog vaspitanja u srednjim školama u 25 gradova Srbije, učenici su birali problem ugrožavanja ljudskih prava iz njihove okoline.  Prema pravilima projekta „Građanin” radili su analizu, a potom predlagali akcije i načine da se takvi problemi reše ili umanje.

Najbolje rezultate na takmičenju 27 timova postigli su učenici Gimnazije „Dušan Vasiljev” iz Kikinde. Oni su istraživali o divljim deponijama i obezbedili podršku lokalne samouprave za njihovo uklanjanje. Posebne pohvale zaslužili su kreativnošću prezentacije.

Drugoplasirani su gimnazijalci sa Uba, čija je inicijativa za osnivanje Lokalne kancelarije za mlade pred realizacijom.

„Linija 17 za sve – ona istinski spaja” podaslov je projekta tima Saobraćajno Tehničke škole Zemun. Srednjoškolci žele da obezbede mogućnost korištenja javnog prevoza osobama sa invaliditetom. „STŠ tim” u crvenim majicama osvojio je treće mesto.

Četvrti po uspehu na smotri, učenici Gimnazije iz Čačka, predstavili su nalaze o rasprostranjenosti nasilja u porodici i najavili da će za njegovo suzbijanje tražiti široku podršku u svojoj opštini.

„Plastične kese su glupe jako, svaki građnin Kučeva misli tako”,  poručila je petoplasirana ekipa Ekonomsko-Trgovinske-Mašinske škole iz ovog mesta. Tim se zalaže za potpunu zamenu plastičnih zagađivača prirode papirnim vrećicama.

Ovih pet ekipa predstavljaće Srbiju i prikazati svoj rad na regionalnom takmičenju ovog leta u Makedoniji.

Cilj smotre, da učenici promovišu svoj rad, Građansko vaspitanje kao predmet i afirmišu aktivnosti mladih u sferi ljudskih prava u potpunosti je ostvaren. Svojim prezentacijama i angažmanom, srednjoškolci su potvrdili da statasava generacija svesvnih, informisanih i aktvinih građana, istakao je Miljenko Dereta na ceremoniji proglašenja pobednika.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa čestitao je najboljima, ali je napomenuo da pored ovih pet ekipa, naročito priznanje zaslužuje Srednja ekonomska škola iz Sombora. Mladi tim je uspeo da osmisli niz akcija i alarmira javnost kako bi pomogli njihovoj drugarici Vanji Pilipović i obezebedili sredstva za transplantaciju srca. U akciji „Srce za Vanju” za manje od dva meseca prikupljeno je 100 000 evra neophodih za operaciju. Somborski tim zagovara da transplantacije srca subvencionira država, a rade i na podizanju svesti o značaju doniranja i zaveštavanja organa.

Smotra je vrhunac pilot projekta „Promovisanje tolerancije i etničkog pomirenja na Balkanu” koji se radi u srednjim školama u 25 gradova Srbije. Ovakav projekat pod nazivom „Građanin” se realizuje u učionicama širom sveta na više od 40 jezika.

Podršku za ovaj projekat Građanskih inicijativa obezbedio je Centar za Građansko obrazovanje iz Los Anđelesa.

Izvor:GI