Home [ mjuzik ] Rimtutituki: Pesma koja nije uspela da zaustavi rat

Rimtutituki: Pesma koja nije uspela da zaustavi rat

49
0

starCaneta, Milana i ekipu sinoć su „zamenili” mladi beogradski rok sastavi Repetitor, Stuttgart online…
„Mir, brate, mir!” – prolamalo se sinoć s platoa kod Filozofskog. Baš kao pre 18 godina kada je Rimtutituki ekipa krenula sa svojom antiratnom kampanjom. Međutim, sinoć smo imali priliku da čujemo neke nove snage beogradske scene, dok su se neki od članova Rimtutitukija publici obratili s video-bima.

Otvorena svirka mladih bendova simbolično je podsetila na koncert koji je na beogradskim ulicama pred početak rata 1992. godine održao sastav Rimtutituki (Cane Partibrejker, Milan Mladenović, Anton, Gile, Čavke…).
– O svim tim ratovima mladi malo znaju, a dosta njih i ne zna za Rimtutituki. Dovoljno će biti da se setimo da je neko tada bio protiv rata i da je bio spreman da javno progovori. Tada je postojala medijska blokada, a, nažalost, ni danas se ne priča mnogo o tome – objašnjava Dušan Lopušina iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je organizator događaja.
Prema njegovim rečima, ovaj događaj apeluje na mlade ljude, pa je zato i izbor bendova pao na Repetitor, Stuttgart Online, Multietničku atrakciju… Ipak, među njima smo prepoznali i jednog „veterana” – Zoran Radomirović Švaba je jedini član postave Rimtutituki kog smo juče videli na sceni, a koji je sa bendom Superkvartet izveo čuvenu „Slušaj ‘vamo”.
– Zapravo, niko nije razmišljao o tome da je sad 18 godina od Rimtutitukija i da je ceo taj projekat ispao toliko važan. Razlog postoji i danas, samo ga je teže prepoznati. Tada je to bilo jako grubo svedeno na izbor za rat i protiv rata, a danas je drugačije. Ne brinem se ja za mlade, ta energija nikad neće biti pogrešna. Veći je problem kako će je stariji protumačiti – kaže Švaba.
Međutim, ni ostali članovi Rimtutitukija nisu ravnodušni kad se prisete te akcije. Neke od njih videli smo na snimcima dok govore o efektima antiratne kampanje koju su vodili, kao i o današnjem odnosu države i društva prema ratovima i ratnim zločinima koji su se desili na prostoru bivše SFRJ.
– Ako je neko mislio da će neka pesma da zaustavi rat, po toj logici nije bilo efekta. Međutim, glavna ideja je bila isticanje našeg stava, pokušali smo da ljudima damo do znanja gde mi stojimo. Rimtutituki je nastao namenski za onaj trenutak kada je ludilo rata krenulo da se zahuktava, bile su prekinute komunikacije s našim prijateljima… Tad su već počele da se šire i dezinformacije po Hrvatskoj, na primer da sam ja dobrovoljac na frontu i slično. U tom smislu, efekat je postignut, pošto je naša pesma uspela da pređe granice – kaže za „24 sata” Srđan Gojković – Gile.

Izvor:24 sata