Home [treninzi] Right – wing extremism in Europe

Right – wing extremism in Europe

27
0

book9Mesto: Frankfurt, Tulle, Novi Sad , Nemačka, Francuska, Srbija
Organizator:Volonterski centar Vojvodine, Bund Deutscher PfadfinderInnen i People et Culture Corrèze
Trajanje: 10-17.4.2010.; 2-9.10.2010; početak 2011.

Opšte informacije:

Cilj seminara jeste da omogući razmenu iskustava učesnika/ica iz Srbije, Francuske i Nemačke na temu rastućeg desničarskog ekstremizma u Evropi, da pruži pregled razvoja desničarskog ekstremizma kroz istoriju kao i da podstakne diskusiju o mogućim aktivnostima u cilju borbe protiv istog.

Oko 70 godina nakon II svetskog rata, ekstremno desničarske i neo-naci organizacije širom Evrope ponovo su u usponu. Njihove strategije delovanja i aktivnosti su značajno promenjene tokom poslednje decenije. Trodelni ciklus seminara „REX in Europe” će učesnicima pružiti priliku da se upoznaju sa istorijskim aspektom razvoja fašizma ali i sa sadašnjom situacijom po pitanju desničarskog ekstremizma u Evropi a posebno u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Tokom seminara posebna pažnja će biti posvećena diskusijama o mogućim preventivnim strategijama.

Prvi deo seminara se održava u Frankfurtu, Nemačka. Ovaj deo seminara će najvećim delom biti posvećen dešavanjima iz prošlosti (u periodu ’33.-’45.), otporu naci režimu u Nemačkoj, poređenju sa iskustvima pokreta otpora u Srbiji i Francuskoj, represiji koja je sprovođena u regionu Frankfurta ali i trenutnoj situaciji po ovom pitanju u Nemačkoj.

Drugi deo seminara se održava u mestu Tulle, Francuska. Tulle je radnički gradić u centralnoj Francuskoj sa republikanskom tradicijom u kojem se tokom Drugog svetskog rata nalazilo jedno od uporišta francuskog pokreta otpora. Učesnici će tokom ovog dela biti upoznati sa uspomenama na žrtve nacista i aktivnostima Memorijalnog centra žrtvama masakra u Oradour sur Glane i Tulle tokom II svetskog rata.

Treći deo seminara koji se održava u Novom Sadu, takođe će imati deo posvećen istorijskom aspektu fašizma i nacizma na ovim područjima tokom drugog svetskog rata. Tokom seminara pažnja će biti posvećena nacionalističkim pokretima u jugoistočnoj Evropi, njihovim aktivnostima tokom 90ih godina, kao i trenutnoj situaciji.

Tokom sva tri seminara učesnici/ce će imati prilike da se sretnu, razgovaraju i posete različite grupe aktivista koje se bave borbom protiv desničarskog ekstremizma, da posete lokacije od istorijskog značaja a povezanih sa temom seminara, da se direktno upoznaju sa različitim modelima i metodama rada na suzbijanju desničarskog ekstremizma, da upoznaju i diskutuju sa novinarima, profesorima ili predstavnicima civilnog sektora koji se aktivno bave borbom protiv desničarskog ekstremizma.

Download:

Kompletan poziv za učešće >>

Troškovi:

U toku trajanja seminara učesnici/ice imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnika/ica će biti refundirani od strane organizatora. Putni troškovi se refundiraju u potpunosti a za učesnike/ice iz Srbije u maksimalnom iznosu od 322€ po osobi. Preporučuje se korišćenje ekonomičnih načina putovanja a pogotvo „environmental friendly” uvek kada je to moguće (voz, prim. aut.). Učesnici/ice iz Srbije plaćaju participaciju za učešće na seminaru u iznosu od 35€ za svaki deo. Učesnici/ice iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 150€.

Način konkurisanja:

Popunjen prijavni formular treba poslati na e-mail adresu milovan@volontiraj.rs

milovan@volontiraj.rs
http://www.volontiraj.rs

Rok za konkurisanje: 14.03.2010.

Izvor:Infostud