Home omladinska politika Usvojena Strategija karijernog vođenja i savetovanja

Usvojena Strategija karijernog vođenja i savetovanja

74
0

book2Na predlog Ministarstva omladine i sporta, Vlada Republike Srbije je na sednici u četvrtak 4. marta, usvojila Strategiju karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji sa akcionim planom za njeno sprovođenje u periodu od 2010. do 2014. godine.  Osnovni cilj donošenja Strategije je uspostavljanje sistema karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji kako bi se što bolje  iskoristili ljudski resursi kroz stvaranje jasne veze između obrazovanja i tržišta rada. Karijerno vođenje i savetovanje jedan je od osnovnih instrumenata razvoja ljudskih potencijala kojim se postižu kako obrazovni ciljevi (poboljšanje efikasnosti obrazovnog sistema), tako i ciljevi ekonomskog razvoja i ciljevi socijalne jednakosti i uključenosti. Pored toga, usvajanje ove strategije predstavlja još jedan korak kojim Srbija usklađuje svoje propise i praksu sa standardima Evropske Unije.  

Preporuke koje sadrži ovaj dokument su zasnovane na već započetim aktivnostima modernizacije i usavršavanja stručnog obrazovanja i obuke, obrazovanja odraslih i zapošljavanja.  

Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade, zbog važnost ove teme za razvoj ljudskog kapitala naše zemlje, predvideo je usvajanje Strategije karijernog vođenja i savetovanja kao jednu od mera koja će olakšati dalje usavršavanje i zapošljavanje mladih ljudi u Srbiji. Ministarstvo omladine i sporta je u toku 2009. godine formiralo koordinacionu grupu sastavljenu od predstavnika Ministarstva omladine i sporta, Ministrstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva prosvete, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije i Beogradske otvorene škole na čiju je inicijativu 2007. godine napravljen predlog teksta strategije za izradu strategije.  

Jedna od aktivnosti koje predviđa upravo usvojena Strategija, jeste rad Centra za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata ― stipendista Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije. Ovaj Centar funkcioniše u okviru Ministarstva omladine i sporta kao pilot projekat od oktobra 2009. godne a do sada je u njegove aktivnosti bilo uključeno više od 350 studenata, stipendista Fonda.