Home [zabavnik] Student na budžetu u 58. godini

Student na budžetu u 58. godini

42
0

 Nakon što je u svom preduzeću proglašen tehnološkim viškom i posle 220 neuspelih konkurisanja za novi posao, diplomirani inženjer mašinstva iz Užica Zoran Savković upisao studije matematike
Inženjer iz Užica Zoran Savković (58) nedavno je postao najstariji redovni student u užičkom kraju. Tako je pošao stopama jedne od svoje tri ćerke, brucoša u Novom Sadu, upisavši studije matematike na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, i to – kao student na budžetu! Tačnije, odmah je primljen na drugu godinu, jer su mu priznati pojedini ispiti sa mašinskog fakulteta, koji je završio 1975. godine, u roku.

– Nakon studija, zaposlio sam se u „Prvom partizanu”, najpre u „Tvrdom metalu”, pa punih 26 godina radio u „Korunu” kao tehnolog specijalnih alata, šef proizvodnje i kontrole. Krajem 2008. proglašen sam tehnološkim viškom. Tokom 2009. podneo sam 220 prijava na konkurse, po čitavoj Srbiji, od „Ikarbusa”, IMT-a, do Kostolca, Smedereva, Užica… I nigde ništa, uvek su drugi primani. Sve vreme sam se pitao šta ću i kuda ću dalje kad prođu ove dve godine na tržištu rada – priča nam Zoran, dodajući da je odluku o ponovnom studiranju doneo kada je čuo da je upis na tzv. konsultativne studije, koje su kod nas ukinute, moguć u Istočnom Sarajevu.

– Rešio sam da upišem fakultet matematike, i to kao redovan student. Taj predmet sam uvek dobro znao, a saznao sam i da su profesori matematike traženi. Napišem molbu i prime me, i to na budžet Republike Srpske. Ako u roku završim i uspem da se zaposlim kao predavač u školi, ostaće mi tri-četiri godine da radim do penzije. Već imam 32 godine staža – kazuje za naš list Savković, pokazujući nam, umesto indeksa koji iz tehničkih razloga još nije dobio, zvanično uverenje o upisanim studijama. Kaže, povremeno autobusom putuje na predavanja. Kada ga na granici zapitaju kuda se zaputio, njegovom odgovoru uvek se začude.

– Kolege su mnogo mlađe od mene, uglavnom imaju po 20 godina. A i od većine profesora sam stariji. Fakultetsko gradivo za mene nije teško, to su mi mahom poznate stvari. Ipak, zalegao sam na knjigu, kupio sam i kompjuter – veli Zoran Savković.

Izvor:politika