Home [njuz] Problemi slepih studenata

Problemi slepih studenata

36
0

 Iako slepa od rođenja, Marija Milanović iz Majdanpeka uspela je da položi 30 ispita na psihologiji Filozofskog fakulteta u Nišu i sada sprema diplomski ispit.
Da bi mogla da uči, ova devojka je prekucavala udžbenike jer nije imala program za prevođenje na Brajevo pismo. Marija je nedavno postala i prvak Srbije u plivanju na paraolimpijskom prvenstvu u Zrenjaninu. Marija Milanović živi sa svojom drugaricom Suzanom koja je takođe slepa od rođenja.

Zajedno su od prvog razreda osnovne škole. Prve dve godine fakulteta prekucavale su udžbenike, kako bi ih prevele na Brajevo pismo.

Do kraja fakulteta Suzana ima još par ispita, a Marija je položila sve ispite sa prosečnom ocenom 9,2.

“Kada su u pitanju slepe osobe to je nepostojanje literature koja je njima prilagođena, dakle nepostojanje literature na Brajevom pismu, u audio obliku ili u elektronskom formatu. Zato sam ja morala da prekucavam literaturu prve dve godine, da platim osobu koja će mi čitati literaturu”, kaže Marija Milanović.

Marija trenutno priprema diplomski i to upravo o položaju učenika i studenata poput nje i njihovom školovanju i vaspitanju.

Pisanje diplomskog, koji se u velikoj meri bazira na njenom ličnom iskustvu, planira da završi do proleća.

“Ljudi često imaju distancu prema osobama sa invaliditetom, konkretno u mom slučaju prema slepim osobama. Jer do sada nisu imali puno prilike da se sreću sa njima, mnoge stvari su im nepoznate, negde se možda plaše da ih svojim postupcima ne povrede”, navodi Marija.

Ove devojke su grad upoznale uz pomoć roditelja i prijatelja. Već posle četiri meseca put od kuće do fakulteta prelazile su bez pratilaca.

“Mi ne znamo veći deo grada zato što je okruženje nepristupačno, mali broj semafora i traka za slepe i zato što je najvažnije, nemamo odgovarajuću osobu koja je za to obučena, a to je peripatolog”, objašnjava Suzana Ristanić.

Osim fakulteta, ove devojke imaju i druga interesovanja.

Marija je nedavno postala prvak Srbije u plivanju na 50 metara slobodnim stilom na paraolimpijskim igrama.

"Moj motiv je sada prvenstveno zdravlje, put ka jednom zdravijem načinu života, fizička aktivnost”, kaže Marija.

“Koristimo priliku da odemo u pozorište i koncert, skoro smo bile na koncertu Van Goga”, ističe Suzana.

Marija i Suzana veruju da će po završetku fakulteta dobiti posao u struci kako bi mogle da pomažu osobama sa sličnim problemima.

One poručuju da samo pozitivan odnos prema životu dovodi do uspeha.

Izvor:B92