Home [njuz] Trgovina mestom u studenstkom domu

Trgovina mestom u studenstkom domu

39
0

 Iz Studentskog centra najavljuju pojačane kontrole kako bi se otkrili studenati koji prodaju svoje mesto u studentskim domovima.
Za oko dve i po hiljade studenata ove godine neće biti mesta u studentskim domovima. Sa druge strane, postoje oni koji će svoje mesto rado ustupiti uz određenu novčanu nadoknadu. Ukoliko budu otkriveni, gube pravo na dom do kraja školovanja, pa se zbog toga na ovakve transakcije najčešće odlučuju studenti završnih godina. Umesto nešto više od hiljadu dinara, koliko je stanarina u domu prve kategorije, studenti koji su bili ispod crte, moraće da izdvoje minimum 60 evra za sobu u nekom memljivom stanu na periferiji Beograda.

Zbog toga se mnogi odlučuju da svoje mesto u nekom od studentskih domova kupe. Trgovina mestima, ukoliko bude otkrivena, podrazumeva da student prodavac zauvek gubi pravo na stanovanje u domu.

– Prodala sam dom prosle godine devojci koja je bila ispod crte za 200 evra, tako da sam ove godine izgubila pravo. Izašla sam na toj crnoj listi na fakultetu i ove godine neću imati pravo na dom iako sam planirala da živim u njemu jer su mi prošle godine te pare bile neophodne – kaže jedna studentkinja.

Mesto u studentskom domu može se kupiti za 100 ali i za 500 evra, u zavisnosti od kategorije i broja kreveta u sobi. Takozvane samice su najekskluzivnije. O sudbini onih koji plate ovu cenu, odlučuje uprava Studentskog centra.

Ponuda mesta je ove godine veća nego potražnja, među studentima. To su primetili i u Studentskom centru, pa zbog toga direktorka sektora studentskih domova, Dragana Vujačić, najavljuje rigorozne kontrole.

– Mi iz Studentskog centra krenućemo u opsežne kontrole u svim studentskim domovima. To će biti noćne kontrole i upravnik će biti upoznati tek kada stignemo na objekat – najavljuje ona.

Studenti kažu da u pojedinim domovima postoji status poluilegalca. To znači da se upravniku daje po nekoliko hiljada dinara, kako bi on prećutao to što oni u njemu borave ilegalno.

Vujačićeva isključuje ovu mogućnost.

– Mi imamo na nivou ustanove i službu za internu kontrolu. Ne znam kako upravnici mogu da naprave neku zloupotrebu za ta ustupljena mesta – kaže ona.

Od ukupno devet i po hiljada studenata, u toku prošle godine samo 45 je izgubilo pravo na život u domu.

Kontrola je izvršena i ove godine, među brucošima, koji su se nešto ranije uselili u studentski dom Karaburma, ali nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

Izvor: B92