Home [njuz] Mladi u regionu spremni da preuzmu odgovornost

Mladi u regionu spremni da preuzmu odgovornost

43
0

 Mladi u regionu spremni su da preuzmu odgovornost za sprovođenje najvažnijih poslova i pomognu u suočavanju sa zajedničkom prošlošću i promovisanju vrednosti Evropske unije, poručeno je sa Beogradskog samita 2009. Na skupu, koji se u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava održava ovog vikenda u hotelu Kontinental, usvojena je deklaracija u kojoj se od vlada zemalja Zapadnog Balkana traži da obezbede punu saradnju sa Haškim tribunalom kao i pružanje podrške osnivanju  Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.

U deklaraciji se takođe traži od vlada država regiona da omoguće efikasan rad nezavisnih institucija, da se bezrezervno bore protiv svih oblika diskriminacije, kao i da se omogući sloboda kretanja u regionu kroz priznavanje putnih isprava Kosova.

Mladi takođe traže jačanje institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja, rasizma i ksenofobije, efikasniju primenu usvojenih zakona i drugih neophodnih uslova za uspostavljanje vladavine prava, navodi se u deklaraciji koja je pročitana na skupu.

Učesnici regionalnog skupa pozvali su vlade svojih država da im omoguće aktivno učešće u svim oblicima odlučivanja u svim segmentima društva.

Od Evropske unije mladi su u usvojenoj deklaraciji zatražili da tranziciona pravda bude sastavni deo pregovora o priključivanju EU, kao i da se to pitanje ne vezuje samo za saradnju s  Haškim tribunalom.

U poruci zemljama EU takođe se traži da kriterijumi za proveru stepena vladavine prava ne budu broj usvojenih zakona već njihova primena. Briselu se poručuje i da sloboda kretanja unutar i izvan granica država treba da bude na listi prioriteta u pregovorima o priključivanju sa državama regiona.

Deklaracija je prihvaćena jednoglasno, a kako su najavili organizatori, tekst tog dokumenta biće već sledeće sedmice upućen vladama država regiona kao i zvaničnicima Evropske unije u Briselu.

Dvodnevni Beogradski samit 2009 okupio je i predstavnike evropskih institucija i civilnog društava.  Samit u Beogradu je prvi takav skup mladih iz regiona koji će se ubuduće, prema njavama organizatora, održavati jednom godišnje u različitim centrima Zapadnog Balkana.