Home [njuz] Pariz prima studente iz Srbije

Pariz prima studente iz Srbije

37
0

 Srbija i Francuska potpisale su sporazum koji će studentima i mladim stručnjacima iz Srbije omogućiti studiranje, stažiranje i zaposlenje u Francuskoj.
Sporazum su na beogradskom Građevinskom fakultetu potpisali srpski ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i francuski ministar za imigracije, integracije, nacionalni identitet i solidarni razvoj Erik Beson. Sporzum omogućava školovanje studenata iz Srbije na francuskim univerzitetima, dok će oni sa već stečenom diplomom mastera moći i da se zaposle u Francuskoj, najduže na dve godine.

"Francuska se obavezala da u realizaciju ovog sporazuma uloži 650.000 evra u naredne tri godine", kazao je francuski ministar, precizirajući da se sporazum odnosi na studente i stručnjake od 18 do 35 godina.

Beson je poručio da je današnje potpisivanje sporazuma podrška Francuske na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da će danas potpisani sporazum omogućiti da se oko 500 mladih stručnjaka iz Srbije, zaposli u Francuskoj bez obzira na ekonomsku krizu i stanje na tržištu rada u toj zemlji.

"Francuska je prva zemlja Evropske unije koja posle ukidanja viza ide korak dalje i pruža novu šansu mladima iz Srbije. Nadam se da će i ostale zemlje EU slediti Francusku i sa Srbijom potpisati slične sporazume", kazao je Đelić.

Izvor: Beta