Home [njuz] Mladi talenti bez podrške

Mladi talenti bez podrške

69
0

 U rumunskom gradu Targu Mureš od 8. do 14. jula održana je Centralnoevropska informatička olimpijada srednjoškolaca na kojoj je prvi put učestvovala i ekipa Srbije. U timu su bili Boris Grubić iz gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Aleksa Stanković iz smederevske Gimnazije, Nikola Mrkšić, učenik beogradske Matematičke gimnazije, i Dušan Zdravković iz Niša. Lider ekipe bio je Slobodan Mitrović, student informatike, a njegov pomoćnik kolega Andrejko Ilić.

Zlato je osvojio Amerikanac kineskog porekla Nil Vu, ekipa te zemlje takmičila se kao gost, drugi su Poljaci, a treći Hrvati. Sve ekipe došle su na takmičenje avionom, dok su naši dečaci putovali vozom 14 sati. Na pripreme po sistemu karantina, što rade sve ekipe, nisu mogli ni da pomisle. Lider ekipe Slobodan Mitrović kaže da su imali mnogo teškoća da obezbede novac za takmičenje jer su ih odbile neke vrlo poznate kompanije koje će od njih u budućnosti imati najviše koristi. Ministarstvo za nauku reklo je da će razmotriti njihov zahtev, a otputovali su zahvaljujući razumevanju Društva matematičara.
Naši momci kažu da je takmičenje sa putovanjem, pripremama i svim što ga prati bilo veoma naporno, ali i vrlo zanimljivo. Ovo je bila 16. olimpijada po redu, a mi smo isključeni iz takmičenja 1997. godine. Povratak u evropsko društvo mladi srpski talenti smatraju za početni uspeh.
– Ova Olimpijada je najelitnije takmičenje te vrste na koju smo se vratili zahvaljujući ugledu naših đaka i studenata u svetu i postignutim rezultatima na takmičenjima. Ekipe su bile ujednačene, samo je odmakao tim SAD čiji je pobednik imao čak 60 bodova ispred drugoplasiranog. Na takvim takmičenjima vidite gde ste kao zemlja, diže se nivo priprema, što je vrlo podsticajno za nauku. Čim imate teške zadatke i jaku konkurenciju, imate šansu da učite jer se pred učenike postavljaju veći zahtevi – kaže Slobodan Mitrović. On ističe da su u svemu bili ravnopravni sa najboljim evropskim informatičarima, pa i u tretmanu. Na svečanom otvaranju uz predstavljanje naše ekipe „išla“ je pesma Marije Šerifović „Molitva“.
– Ovo je jako dobro iskustvo. Nismo osvojili medalju, a osim do trećeg mesta daljeg rangiranja nije bilo. Međutim, bili smo nabolji u basketu i tenisu, što je takođe važno – kaže u šali Novosađanin Boris Grubić.
Timovi sa po četiri takmičara, liderom, najčešće studentom, i njegovim pomoćnikom stigle su iz Švajcarske, Češke, Poljske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Moldavije, Nemačke, SAD, Mađarske.

Izvor:Blic