Home [njuz] Zavšen junski upisni rok

Zavšen junski upisni rok

32
0

 Posle prvog kruga upisa na fakultete Univerziteta u Beogradu preostalo je još 1.607 slobodnih mesta za buduće brucoše – 553 mesta za budžetske i 1.054 za samofinansirajuće studente.  Na konkurs se prijavilo 18.991, a indeks je dobilo 14.532 brucoša. Osim ovih slobodnih mesta, u drugom konkursnom roku biće upisani i kandidati – državljani Republike Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu i nostrifikovali dokumenta potrebna za upis, a takvi kandidati čine dva odsto od broja utvrđenog za upis.

U drugom roku budući akademci mogu da konkurišu na 17 od ukupno 31 fakulteta u Beogradu, a najmanje interesovanja u prvom krugu svršeni srednjoškolci pokazali su za upis na tehničke i prirodno-matematičke fakultete.

"Kao i prošle godine postoji jedna dodatna kvota dva odsto odobrene budžetske kvote. To je za građane iz dijaspore, odnosno na naše građane koji su završili srednju školu u inostranstvu i treba da nostrifikuju diplomu. Oni nisu mogli da učestvuju u junskom roku i da bi bili na budžetu moraju da imaju iste uslove kao naši građani, studenti koji su polagali u junskom roku", rekao je rektor Univrziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Na fakultetima su ostala uglavnom mesta za samofinansirajuće studente. Iznenađenje je da će u septembru biti mesta i za buduće pravnike i filologe, ali i na fizičkoj hemiji. Ovogodišnji upis govori da je mladima i dalje najinteresantniji Filozofski fakultet, a najmanje popularna je fizička hemija.

Preostala mesta

Mašinski fakultet u drugom upisnom roku može da primi još 113 studenata čije će školovanje plaćati država i 10 studenata koji će sami plaćati školarinu.

Rudarsko-geološki fakultet upisaće još 107 budžetskih i 49 samofinansirajućih studenata.
Tehnološko-metalurški ima mesta za još 103 studenta čije školovanje plaća država i 28 brucoša koji će sami plaćati školarinu.

Na Fizičkom fakultetu ima mesta za 70 budžetskih i 46 samofinansirajućih studenata, dok će Fakultet za fizičku hemiju upisati još 28 studenata o trošku države i 20 brucoša koji će sami finansirati školovanje.

Mesta na Filološkom fakultetu ima za još 197 samofinansirajućih brucoša, dok će Učiteljski fakultet moći da primi 43 studenta koji će sami plaćati školovanje.

Pravoslavno-bogoslovski fakultet ima mesta za još 114 samofinansirajućih studenata, dok Medicinski fakultet može da upiše još 45 samofinansirajućih brucoša.
Na Pravnom fakultetu ostalo je mesta za još 90 samofinansirajućih studenata, Veterinarski fakultet u septembarskom upisnom roku može da primi još 16 studenata koji će sami plaćati školarinu, a Elektrotehnički fakultet podeliće još 17 indeksa za samofinansirajuće brucoše.

Na Geografskom fakultetu ima mesta za još 17 studenata koji će sami plaćati školovanje, dok Poljoprivredni fakultet može da upiše još 48 budžetskih studenata i 301 samofinansirajućeg brucoša.

Saobraćajni fakultet podeliće još 17 indeksa i to samofinansirajućim brucošima, dok na Matematičkom fakultetu ima mesta za još 28 samofinansirajućih studenata.

Šumarstvo može da upiše još 35 budžetskih i 76 samofinansirajućih studenata.

Septembarski upisni rok

Drugi upisni rok trajaće od 1. do 18. septembra, a počinje prijavljivanjem svršenih srednjoškolaca za preostala mesta 1. i 2. septembra, dok će prijemni ispiti na fakultetima biće održani 3, 4. i 5. septembra.

Rezultati prijemnih ispita biće objavljeni 7. septembra na jedinstvenoj rang listi, a budući brucoši primedbe na te rezultate mogu podneti 8. septembra. Fakulteti su obavezni da rešenje po žalbi donesu u roku od 24 sata – 9. septembra, a konačne rang liste kandidata objave 10. septembra.

Konačna rang lista Univerziteta biće objavljena 11. septembra, a upis novih studenata počeće 14. septembra. Upis kandidata, prema odluci Rektorata, mora biti završen do 18. septembra.

Izvor: Studentski svet