Home [njuz] WWF Karavan klimatskih promena

WWF Karavan klimatskih promena

31
0

 Karavan klimatskih promena“ koji je pokrenuo WWF – svetski fond za prirodu drugu godinu za redom prolazi kroz Srbiju. U periodu od 09-12. jula 2009. godine karavan će posetiti Novi Sad, Beograd i Niš. Pod sloganom „Ajmo ljudi, još malo pa nestalo“ karavan ukazuje na veliku ugroženost naše planete od globalnog zagrevanja. Osnovni cilj je podizanje svesti gradjana o tome da svako od nas može štednjom energetskih resursa da utiče na smanjenje emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i tako pomogne ublažavanju klimatskih promena.

Ove godine poseban akcenat biće stavljen na opasnost koju ubrzano topljenje glečera i podizanje nivoa mora može da proizvede. Osim toga, predviđanja pokazuju da će u narednom periodu ozbiljne suše i poplave biti sve češće, da će se smanjiti poljoprivredna proizvodnja zbog suša i širenja isušenih predela, kao i da će doći do nestašice vode za piće, ali i za industrijsku i poljoprivrednu upotrebu. Uticaj klimatskih procena će biti kompleksan i sa velikim posledicama na život na Zemlji.

Uptravo kroz „Karavan klimatskih promena“ informisaćemo širu javnost o klimatskim promenama u Srbiji, ali i na celoj planeti, i uticati na podizanje svesti javnosti o potrebi za štednjom električne energije i upotrebi ekološki prihvatljivijih rešenja. Osim, toga u okviru Karavana biće promovisan širok spektar mogućnosti i tehnologija koje se mogu koristiti u domaćinstvima u cilju ublažavanja klimatskih promena, a posetioci će moći da nauče kako uz male promene svojih svakodnevnih navika mogu da daju doprinos borbi protiv globalnog zagrevanja.

Detaljnije informacije: www.panda.org/sr i www.volontiraj.rs