Home [njuz] Univerzijada u Beogradu svečano otvorena

Univerzijada u Beogradu svečano otvorena

52
0

 Svečanošću u „Beogradskoj areni” večeras je zvanično otvorena 25.  letnja Univerzijada, koja će se u Beogradu održavati do 12. jula. Na ovom sportskom takmičenju učestvuje oko 9.500 takmičara i zvaničnika iz 145 zemalja sveta. Sportisti će se nadmetati u 15 sportova, boreći se za ukupno 1.499 medalja. Zvaničnom otvaranju prethodio je defile nosilaca zastava svih zemalja učesnica, kao i intoniranje himne „Bože pravde”, a potom se sportistima obratio Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Organizacionog odbora Univerzijade.

– Beograd je večeras prestonica univerzitetskog sporta i fer pleja i domaćin najvećeg sportskog događaja ove godine u svetu. Studenti sportisti u sebi imaju dve najvažnije stvari: snagu duha i snagu tela. Oni su garant promena i budućnosti svojih zemalja. Želim da Univerzijada u Beogradu ostane upamćena po vrhunskim rezultatima, ali i po sklopljenim prijateljstvima – rekao je Đelić, posebno se zahvalivši volonterima na pomoći.

Svečanosti u „Beogradskoj areni” pristustvovali su i Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, članovi Vlade Srbije, kao i Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

Predsednik Međunarodne organizacije univerzitetskog sporta Džordž Kilijan podsetio je da se ove godine navršava 60 godina od osnivanja ove organizacije i pola veka od održavanja prve Univerzijade.

– Zahvaljujem Srbiji i Beogradu na toploj dobrodošlici, a sportistima savetujem da tokom narednih desetak dana upoznaju što više svojih kolega iz različitih zemalja. Nemojte napustiti Beograd a da ne ostvarite bar jedno prijateljstvo za čitav život – poručio je Džordž Kilijan.
Univerzijadu u Beogradu zvanično je otvorio Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije.

– Veoma sam srećan što su Srbija i Beograd domaćini ovako velikog takmičenja. Neka sportski duh sve učesnike vodi ka uspehu i medaljama – rekao je Cvetković.

Čast da upali Univerzitetski plamen ispred „Beogradske arene” pripala je odbojkašu Borislavu Petroviću. Plamen je na spektakularan način upaljen uz pomoć transformatora  koji je patentirao naš čuveni naučnik Nikola Tesla. U ime sportista svečanu zakletvu položila je odbojkašica Ivana Đerisilo, a u ime sudija Ivanka Raković.

Najbrojnija sportska delegacija na Univerzijadi u Beogradu stigla je iz Rusije i broji 309 takmičara, dok srpski tim čini 286 sportista. Na trećem mestu je delegacija Japana sa 265 sportista. Sa ovog sportskog događaja izveštavaće oko 1.000 novinara, a predviđa se da će televizijske prenose gledati oko 250 miliona ljudi širom sveta.

Svečanost  u „Beogradskoj areni” završena je vizualno-scenskim spektaklom nazvanim „Govor tela”, koji je oduševio oko deset hiljada prisutnih gledalaca. Jedan od učesnika bio je i Nemanja Vidić, srpski fudbalski reprezentativac, a sportistima je stigla i poruka iz Međunarodne svemirske stanice.