Home [njuz] Novac ostaje fakultetima

Novac ostaje fakultetima

40
0

 Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije rekao je danas da fakulteti u Srbiji neće uplaćivati u budžet 40 odsto sopstvenih sredstava kako je predloženo Zakonom o rebalansu budžeta. On je objasnio da će 16 procentnih poena ostati svakom fakultetu za finansiranje režija dok će 24 procentnih poena od te sume biti uplaćeno u budžetski fond namenjen fakultetima koji ne mogu finansijski da prežive ovu godinu.

„Ključna reč je solidarnost. Solidarnost sa studentima i njihovim porodicama u smislu da se školarine ne povećavaju. Zbog toga je budžet izrazio solidarnost da ceo novac koji prihoduju ove institucije ostane njima, ali i Univerziteti treba da budu solidarni prilikom odlučivanja kako novac da se raspodeli“, rekao je Đelić.

On je naveo da bi prema proekcijama ministarstva finansija sopstveni prihodi fakulteta do kraja godine trebalo bi da budu oko 16 milijardi dinara.
 

Žarko Obradović, ministar prosvete je kazao da je interes tog ministarstva da se školarine održe na prošlogodišnjem nivou.

„Važno je da se problem reši ali na dobrobit svih, pre svega studenata“, rekao je Obradović.

Dragoslav Petrović, sekretar za nauku i tehnološki razvoj u Vladi Vojvodine je rekao da bi sredstva iz budžetskog fonda trebalo da se distribuiraju onima koji u njemu participiraju.

„To bi uticalo da fakulteti povećaju efikasnost, a ne da računaju na sredstva drugih fakulteta“, rekao je on.

Izvor: EMportal