Home [njuz] Fakulteti još čekaju ’pomilovanje’

Fakulteti još čekaju ’pomilovanje’

31
0

 SKUPŠTINA Srbije nije prihvatila amandman na Zakon o rebalansu budžeta, po kojem bi fakulteti i univerziteti bili izuzeti iz člana 15, koji propisuje da su budžetski korisnici dužni da 40 odsto sopstvenih prihoda uplaćaju u državnu kasu.
Prema rečima prof. dr Marka Backovića, dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu, amandman nije prihvaćen, ali u zakonu postoji odredba koja daje mogućnost Vladi da proceni da li neko može biti izuzet od ovih davanja. Ovu odluku Vlada može da donese ako proceni da neko od budžetskih korisnika nije u mogućnosti da izdvaja propisani procenat sopstvenih prihoda u budžet.

– Pošto još ništa konkretno ne znamo, ne možemo donositi bilo kakve zaključke – objašnjava Backović.

– Ipak, jedno je sigurno – ukoliko se ovaj član bude primenjivao i na fakultete, većina profesora će otići na privatne univerzitete.

I ministar nauke Božidar Đelić nedavno je izjavio da fakultete treba posebno tretirati u okviru primene mera za sprečavanje efekata svetske ekonomske krize.

Ostaje da se vidi da li će Vlada Srbije ’pomilovati’ visokoškolske ustanove, jer, u suprotnom, može se očekivati da mnoge od njih od 1. oktobra stave katanac na vrata.

UREDBA MOŽDA U ČETVRTAK?

Vlada Srbije bi trebalo u četvrtak da raspravlja o uredbi kojom bi državni univerziteti i fakulteti bili izuzeti iz člana 15. Zakona o rebalansu budžeta.

Zahtev fakulteta podržavaju predstavnici SPS i DS, a očekuje se podrška predstavnika ostalih stranaka.

Izvor: Večernje novosti