Home [njuz] HAOS NA FAKULTETIMA!

HAOS NA FAKULTETIMA!

55
0

 Veliki broj privatnih fakulteta ne ispunjava ni minimum uslova za obavljanje nastave, najveći problem su loši i nekompetentni profesori, kaže dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju
– Na većini privatnih fakulteta, ali i na nekim državnim, vlada potpuni haos, kaže za Press dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova. Prilikom prethodne provere stanja, bez dozvole za rad ostala je većina privatnih fakulteta, ali će na „popravni" morati i nekoliko uglednih državnih fakulteta.

Profesor Arsenijević kaže za Press da su nepravilnosti na koje su nailazili stručnjaci koji su kontrolisali rad srpskih fakulteta neverovatne. On upozorava da je loš nastavnički kadar na većini visokoškolskih ustanova najveći problem. Svi fakulteti imaće još samo jednu šansu da isprave nedostatke ili će ostati bez brucoša u sledećoj školskoj godini!

Ucene i pretnje

– Studenti uče od nekompetentnih nastavnika, koji im predaju iz udžbenika starih 25 godina. Oni i sada rade isto kao što su radili pre nekoliko decenija. Mnogi fakulteti nemaju dovoljno prostora ni savremenih učila. Ulazio sam u amfiteatre koji su napravljeni od bioskopskih sala. Tu je neko planirao da obrazuje našu decu – kaže Arsenijević.

Komisija je na pojedinim fakultetima otkrivala da među predavačima ima i ljudi koji su odavno u penziji.

– Sretao sam profesore koji imaju po 77 godina. Kada sam upravu jednog fakulteta pitao kako tako star čovek može da predaje studentima, dobio sam sledeći odgovor: „On je živahan starčić, od velike nam je koristi." Nažalost, ovakve pojave nisu karakteristične samo za privatne fakultete, ima ih i na pojedinim državnim ustanovama. Visoke školarine služe samo za to da naš student dobije diplomu, s kojom niko neće da ga zaposli jer ne zna da radi. To znači da su naši studenti prevareni, a roditelji opljačkani – ističe Arsenijević.

Na privatnim fakultetima i višim školama, saznaje Press, sasvim je uobičajeno da profesor fizike predaje osnove građevine, inženjer mašinstva drži časove iz sedam menadžerskih predmeta ili da veterinar predaje humanu farmakologiju!

– Ima tu svega i svačega! Ali, dokle god je tako, naši studenti nemaju nikakve šanse u svetskoj tržišnoj utakmici. Komisija za akreditaciju uradila je ogroman posao. Nismo podlegli pritiscima, molbama, ucenama, kojih je bilo od samog početka. Dozvolu za rad neće dobiti fakulteti koji ne ispoštuju propisane standarde. Ukoliko ova država bude poštovala našu odluku, imamo šanse da krenemo dobrim putem i da se već jednom sredi haos koji vlada na našim fakultetima. Ako nadležni to ne urade, tonućemo još dublje – izričit je Arsenijević.

Konačni rezultati

Koliko je katastrofalno stanje na srpskim fakultetima najbolje potvrđuje podatak da je u četvrtom, poslednjem akreditacionom krugu dozvolu za rad dobilo samo 19 fakulteta od 51, koliko ih se prijavilo. Nekoliko ustanova i studijskih programa još su u postupku provere. Komisija za akreditaciju nije imala zamerke na rad samo tri privatna fakulteta – Fakulteta za kulturu i medije pri „Megatrendu", Fakulteta za medije i komunikacije i Fakulteta za evropske pravno-političke studije Univerziteta „Singidunum" sa sedištem u Sremskoj Mitrovici. Ostali će morati na „popravni". Dozvolu je dobilo 16 državnih fakulteta, a ostalima su upućeni akt upozorenja i šansa da u petom, popravnom krugu, isprave sve nedostatke i dobiju zeleno svetlo od Komisije za akreditaciju.

– Danas će biti poznati konačni rezultati četvrtog akreditacionog kruga. Sada nam je ostalo da pregledamo sve studijske programe i ustanove kojima su dostavljeni akti upozorenja. Pokušaćemo da to završimo do sredine juna da bi oni koji isprave nedostatke mogli da upišu novu generaciju brucoša – ističe Arsenijević.

Poslednje upozorenje!

Upozorenje u četvrtom akreditacionom krugu, između ostalih, dobili su: Računarski fakultet Univerziteta „Union" (smer za informacione tehnologije i smer za obradu signala u telekomunikacijama), Fakultet za menadžment Univerziteta „Megatrend" u Zaječaru, Fakultet za trgovinu i bankarstvo i Fakultet za menadžment u sportu Univerziteta „Braća Karić", Fakultet za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta „Union" u Kruševcu, Fakultet za strateški i operativni menadžment u Beogradu, Fakultet za sport i turizam Univerziteta „Metropoliten" u Novom Sadu, Univerzitet „Privredna akademija" u Novom Sadu…

Fakulteti koji su dobili akreditacije u 4. krugu

1. Filozofski fakultet u Beogradu
2. Pravoslovno-bogoslovski fakultet u Beogradu
3. Ekonomski fakultet u Beogradu
4. Medicinski fakultet u Beogradu
5. Medicinski fakultet u Novom Sadu
6. Geografski fakultet u Beogradu
7. Prirodno-matematički fakultet u Nišu
8. Mašinski fakultet u Nišu
9. Tehnički fakultet u Čačku
10. Tehnički fakultet u Boru
11. Agronomski fakultet u Čačku
12. Fakultet zaštite na radu u Nišu
13. Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu
14. Tehnički fakultet u Leskovcu
15. Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici
16. Vojna akademija u Beogradu
17. Fakultet za kulturu i medije pri „Megatrendu" (privatni)
18. Fakultet za medije i komunikacije pri „Singidunumu" (privatni)
19. Fakultet za evropske pravno-političke studije u Sremskoj Mitrovici pri „Singidunumu" (privatni)

Izvor:Press