Home [njuz] Većina privatnih fakulteta bez akreditacije

Većina privatnih fakulteta bez akreditacije

42
0

 U četvrtom, ujedno i poslednjem akreditacionom krugu dozvolu za rad dobilo je 19 fakulteta od 51, koliko ih je učestvovalo.
Time se broj visokoškolskih ustanova koji su od sada dobili akreditaciju povećao na 75, a u petom popravnom krugu, koji po zakonu mora biti završen do jula, učestvovaće svi koji su dobili akt upozorenja. Nakon toga tačno će se znati koji fakulteti mogu da upišu novu generaciju studenata. U četvrtom krugu akreditacije učestvovala je 51 visokoškolska ustanova, a dozvolu za rad dobilo je 16 državnih i samo tri privatna fakulteta. Ostalima je upućen akt upozorenja i šansa da u petom, popravnom krugu isprave sve nedostatke i dobiju zeleno svetlo komisije za akreditaciju.

– Završili smo i četvrti krug i nažalost rezultati su slabiji nego što je bio slučaj u prethodnom krugu. Najbolje su se pripremili tehnički fakulteti i oni su gotovo svi dobili dozvolu za rad. Najviše nedostataka pokazali su takozvani društveni fakulteti od kojih je akreditovano samo šest, a prijavilo se čak 26 ustanova. Sada nam je ostalo da pregledamo sve studijske programe i ustanove kojima su dostavljeni akti upozorenja. Iskreno se nadam da ćemo uspeti to da završimo u zakonskom roku, odnosno do upisa brucoša na prvu godinu studija – kažu za „Blic” u komisiji za akreditaciju.

Zanimljivo je da su u četvrtom akreditacionom krugu gotovo polovinu činili privatni fakulteti. Međutim, dozvolu za rad dobili su samo Fakultet za kulturu i medije pri „Megatrendu”, kao i Fakultet za medije i komunikacije i Fakultet za evropske pravno-političke studije u Sremskoj Mitrovici – oba pri ranije akreditovanom Univerzitetu Singidunum.

Od visokoškolskih ustanova čiji je osnivač republika „opomenu” su dobili između ostalih Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, kao i Fakultet veterinarske medicine. Na doradu će morati i Matematički fakultet u Beogradu.

– Videli smo rezultate akreditacije. Očekujem da nam dostave šta tačno treba da ispravimo, ali već nam je rečeno da se radi o proceduralnim stvarima. Akt upozorenja je upućen ustanovi i specijalističkom programu. U stalnom smo kontaktu sa Vesnom Dondor, iz komisije za akreditaciju, koja nas savetuje oko svega što moramo da ispravimo. Najvažnije je da sadašnji i budući studenti znaju da nema razloga za strah i da će do upisa sve doći na svoje mesto. Ovaj fakultet ima decenijsku tradiciju i generacije studenta koje smo školovali svojim radom i znanjem potvrđuju kvalitet – priča za „Blic” Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicine.

Podsećamo da fakulteti, bilo oni državni ili privatni, ukoliko ne dobiju akreditaciju neće moći da upišu novu generaciju studenata.

Ko je „prošao“ u 4. krugu

1. Filozofski fakultet u Beogradu
2. Pravoslovno-bogoslovski fakultet u Beogradu
3. Ekonomski fakultet u Beogradu
4. Medicinski fakultet u Beogradu
5. Medicinski fakultet u Novom Sadu
6. Geografski fakultet u Beogradu
7. Prirodno-matematički fakultet u Nišu
8. Mašinski fakultet u Nišu
9. Tehnički fakultet u Čačku
10. Tehnički fakultet u Boru
11. Agronomski fakultet u Čačku
12. Fakultet zaštite na radu u Nišu
13. Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu
14. Tehnički fakultet u Leskovcu
15. Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici
16. Vojna Akademija u Beogradu
17. Fakultet za kulturu i medije pri „Megatrendu” (privatni)
18. Fakultet za medije i komunikacije pri „Singidinumu” (privatni)
19. Fakultet za evropske pravno-političke studije u Sremskoj Mitrovici pri „Singidunumu” (privatni)

Izvor: Blic