Home [stipendije] Duplo više stipendija za studente iz regiona

Duplo više stipendija za studente iz regiona

34
0

 Evropska komisija saopštila je juče da će napretkom u ukidanju viza, većim mogućnostima školovanja i rada u istraživanju, biti osnažena politička i ekonomska podrška razvoju zemalja zemalja Zapadnog Balkana i njihovom pridruživanju Evropskoj uniji.

U pregledu regionalnih delovanja za ovu i prošlu godinu, Evropska komisija je ukazala na blizu stotinu „opipljivih“ od EU podržanih aktivnosti i inicijativa na mnogim područjima, koja su ostvarena ili se pripremaju u 2009. Tako je ukazano i na to da je Komisija, kao vid solidarnosti EU sa zemljama regiona, predložila da se Plan ekonomskog oporavka proširi i na Zapadni Balkan.

U tom cilju će najmanje 120 miliona evra biti doznačeno zemljama Zapadnog Balkana iz fonda EU za ekonomsku i socijalnu podršku evropskim zemljama koje pogađa kriza. „Pozdravljam napredak koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile u 2008“, izjavio je komesar za proširenje Oli Ren i naglasio da je „ponosan zbog toga što je EU na opipljiv način doprinela tom uspehu“.

Ren je rekao da je svestan „koliko mnogo znače veća sloboda putovanja ili mogućnosti za školovanje u inostranstvu za svakodnevicu ljudi“. On je dodao da „očekuje dalji napredak, budući da će 2009. biti važna za uključivanje Zapadnog Balkana u EU“. U saopštenju je predočeno da „važne pomake“ predstavljaju „značajni koraci ka ukidanju viza, veći broj stipendija za studije u EU, veća podrška civilnom društvu, regionalna saradnja na područjima poput saobraćaja, trgovine i otklanjanja posledica prirodnih katastrofa.

Ukazuje se i na „podršku u sučeljavanju s uplivom međunarodne finansijske krize i bolju saradnju u zamašnoj finansijskoj pomoći od strane EU i drugih međunarodnih davalaca podrške“. Komisija je navela da će za „akademsku 2009/2010. godinu početi da se sprovodi odluka EU o udvostručenju stipendija za studente sa Zapadnog Balkana“. Izdvojiće se godišnja sredstva od 20 miliona evra s ciljem da veći broj studenata može da se školuje u EU.

IZvor:Beta