Home [stipendije] Stipendije Robert Bosch Fondacije

Stipendije Robert Bosch Fondacije

69
0

 Robert Bosch Fondacija je jedna od najvećih fondacija u Nemackoj i  podržava isključivo projekte koji za cilj imaju društveni doprinos. Od 1. oktobra 2009. Robert Bosch Fondacija dodeljuje 14 stipendija menadžerima (ž/m) u oblasti kulture iz srednje, istočne i jugoistočne  Evrope za specijalizaciju u oblasti kulturnog menadžmenta u Nemačkoj u trajanju od 13 meseci.

Stipendisti ce od 01. oktobra 2009. godine preuzeti obavezu da kroz  originalne i inovativne projekte u Nemačkoj predstave kulturnu  raznovrsnost zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, a  naročito savremenu umetničku i kulturnu scenu zemalja iz kojih  dolaze. Pružiće im se prilika da rade u kulturnim institucijama širom  Nemačke (izuzev Berlina), koje imaju iskustva u međunarodnoj  saradnji u oblasti kulture i umetnosti i koje žele da prošire svoje  kontakte sa zemljama srednje, istočne i jugoistočne Evrope. Sastavni  deo programa je i edukacija u oblasti projektnog menadžmenta, timskog  rada, fundraising-a, rada sa javnošću i medijima, kao i kulturnog  marketinga.

Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i kulture  Republike Mađarske, u godini 2010., kada ce Pečuj biti Grad Kulture  u Evropi, 3 stipendije će biti dodeljene menadžerima iz oblasti  kulture iz Mađarske.

Profil kandidata:
– Projektno ili radno iskustvo u menadžmentu u kulturi
– Mesto stanovanja: srednja, istočna ili jugoistočna Evropa
– Kontakti sa savremenom umetničkom i kulturnom scenom svojih zemalja
– Dobro poznavanje nemačkog jezika
– Završen fakultet ili viša stručna sprema
– Iznadprosečno zalaganje i samostalnost u radu

Šta pokriva stipendija:
– Mesečna stipendija u iznosu od 1.000,00 evra
– Pokriveni troškovi puta do Nemačke i do gradova u kojima se  organizuju seminari
– Zdravstveno osiguranje
– Dodatne subvencije tokom trajanja stipendije i subvencije u početku profesionalne karijere po povratku u matične zemlje
– Uvodni seminar u oktobru 2009., kao i redovni seminari za  usavršavanje
– Povezivanje sa drugim programima Fondacije Roberta Boscha i  učesnicima u spoljnoj kulturnoj politici i politici obrazovanja

Prijavljivanje na nemačkom jeziku, isključivo putem interneta  otvoreno je do 15. marta 2009. godine, preko internet stranice:  www.moe-kulturmanager.de.

Izvor: http://www.arte.rs/