Home [zabavnik] Festival nauke po drugi put u Beogradu

Festival nauke po drugi put u Beogradu

42
0

 Umetničko-produkcijska grupa "Noć muzeja" organizovaće od 5. do 7. decembra u beogradskom muzeju 25. maj, manifestaciju pod nazivom Festival nauke. U okviru festivala, svoje eksperimente će predstaviti 140 mladih naučnika uz podršku 14 naučnih institucija. Kroz zanimljive oglede i brojna predavanja posetiocima će biti predstavljena dostignuća iz oblasti fizike, hemije, biologije, astronomije, matematike, geologije, psihologije i genetike. Između ostalog, posetioci će saznati kako forenzičari obrađuju mesto zločina i otkrivaju ubicu pomoću tragova krvi, vatrenog oružja, obuće i vlakana, kako se iz ćelija izdvaja i DNK utvrđuje očinstvo, kako se može upotrebiti voda kao upaljač, kako su izgledali dinosaurusi, kako se pomoću lasera meri debljina kose, kako se razbijaju čestice atoma itd.

Cilj Festivala nauke je da posetiocima pruži šansu da se nađu u ulozi naučnika i sami otkriju kako svet izgleda pod mikroskopom ili kako nastaju određene hemijske reakcije, odnosno kako se dolazi do novih naučnih saznanja. Festival nauke je organizovan tako da publika može da postavlja pitanja, ali i da učestvuje u izvođenju eksperimenata. Predviđene su i radionice za decu različitog uzrasta i zanimljive muzejske postavke.

Festival nauke je po prvi put održan 2007. godine u Beogradu, kada je u toku dva dana 8000 posetilaca obišlo zgradu Geozavoda i uživalo u eksperimentima i predavanjima više od 100 mladih naučnika i istraživača.

Festival nauke 2008. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje Beograda. Više informacija o programu ove zanimljive manifestacije potražite na adresi www.festivalnauke.org.

Izvor: Mikro