Home [njuz] Zakon ostavlja studente bez kredita i domova

Zakon ostavlja studente bez kredita i domova

23
0

 Ukoliko Skupštine Srbije u narednih deset dana ne usvoji izmene Zakona o visokom obrazovanju, studenti u Srbiji naći će se u vrlo teškoj situaciji jer najveći broj njih neće moći da upiše narednu godinu studija.  Koliko je situacija ozbiljna, čak i u slučaju da poslanici srpskog parlamenta usvoje pomenuti zakon, vrlo lako se može dogoditi da jedan broj studenata ostane bez obezbeđenih studentskih domova, kredita i stipendija.

Vlada Srbije prošle nedelje usvojila je izmene zakona, čiji je glavni cilj bio da se omogući smanjenje broja potrebnih bodova za upis u narednu godinu studija. Upravo ova odluka treba da omogući velikom broju akademaca da upišu godinu.

Ukoliko bi se uvažavali postojeći zakonski propisi, u slučaju da ne postoji izmena zakona, onda bi studenti morali da skupe svih 60 ESP bodova (evropski sistem prenosa bodova), što bi dovelo do toga da mnogo studenata padne godinu.

Tim povodom juče poslanicima srpskog parlamenta upućeno je upozorenje Univerziteta u Beogradu.
Iz najstarije visokoškolske institucije istaknuto je da je vrlo kratak rok za poslanike da se izjasne i da je njihova odluka neophodna u interesu studenata. I zbog toga moraju vrlo brzo da reaguju i da napuste stranačke i koalicione nesuglasice u korist akademske populacije.

Neda Bokan, prorektor za nastavu na Univerzitetu u Beogradu, kaže za „Blic“ da bi Skupština Srbije o ovoj temi trebalo da raspravlja najkasnije početkom sledeće nedelje.
– Skupština bi odluku o smanjenju broja bodova za upis trebalo da donese na vanrednoj sednici, a prema mojim nezvaničnim saznanjima to bi trebalo da se desi do 15. oktobra – kaže Neda Bokan.

To je inače i datum kada bi trebalo da se izvrši upis studenata u narednu godinu pa naša sagovornica ne očekuje da će akademci biti na gubitku.
– Ukoliko Skupština Srbije donese izmene i dopune zakona u narednu godinu studija uspeće da se upiše veći broj studenata i oni će do kraja oktobra moći da ostvare svoja prava na smeštaj u domovima ili stipendije – kaže Neda Bokan.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Skupština ipak ne usvoji izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju, Neda Bokan kaže:
– To je sada već u domenu hipotetičkog i spekulacija i ja se ne bih upuštala u to. Mislim da im nije u interesu da ne usvoje ove dopune zakona jer bi tada studenti morali da se upisuju sa 60 propisanih bodova. To bi onda značilo da bi se u narednu godinu upisao jako mali broj studenata.

Kako će se izbeći ova neprijatna situacija za koju nisu krivi samo studenti, već pre svega državna administracija za sada niko ne može da precizira. Kao i u mnogo situacija do sada kada su druge stvari u pitanju rešenje će biti u direktnom kršenju zakona, radi „viših interesa“.

Srbijanka Turajlić, bivši pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, kaže da je sasvim sve jedno da li će Skupština uspeti da odluku o izmenama zakona donese do 15. oktobra, jer su se studenti i prošle godine upisivali sa manjim brojem bodova, odnosno tada im je bilo potrebno svega 37 poena.

– To je urađeno mimo zakona i niko se tada nije uzbuđivao, pa mislim da će tako biti i sada. Međutim, potpuno je druga priča što je doneta odluka da se smanjuju poeni, a da pri tom nije urađena nikakva analiza kako i zašto bi to trebalo da se uradi. To je zamagljivanje suštine problema – ističe Turajlić.

Podsetimo, Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, kojima će studenti moći da upišu narednu godinu sa 42 boda, dok se tek 2011. očekuje da se oni upisuju u narednu godinu sa 60 poena.
Takođe se očekuje i da se prolaznost do tada poveća i bude na evropskom nivou od oko 80 odsto, što se u ovom trenutku ispunjava na vrlo malo fakulteta.


Uslovi za upis

Najmanje bodova potrebno za upis naredne godine studije:
Školska godina    Broj bodova
  2007/2008.      42
  2008/2009.      48
  2009/2010.      54
  2010/2011.      60

Izvor: Blic