Home [njuz] Borba za niže školarine

Borba za niže školarine

36
0

 Aleksandar Jović, student Fakulteta za fizičku hemiju i sekretar Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Sonja Nektarijević, studentkinja Farmaceutskog fakulteta kandidovali su se za mesto studenta prorektora Beogradskog univerziteta za školsku 2008-2009. godinu, saznaje Danas u Rektoratu tog univerziteta.

Novi student prorektor biće izabran na sednici Studentskog parlamenta, ali tek nakon održavanja konstitutivne sednice tog tela i izbora novog predsednika parlamenta (zakazane za 13. oktobar).

Kako za Danas objašnjava aktuelni student prorektor BU Marko Milutinović, članovi Studentskog parlamenta predložiće jednog od ova dva kandidata, a njega će formalno birati Savet Univerziteta.

Upitan, čime bi njegov naslednik trebalo da se bavi, Milutinovićodgovara da se očekuje usvajanje izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju u vezi sa upisnom politikom u ovoj školskoj godini i da bi novi student prorektor trebalo da „isprati tu priču do kraja“. Osim člana o vezi sa uslovnim upisom, predstoji formulisanje izmena još nekih odredbi Zakona o visokom obrazovanju, a pitanje visine školarine još uvek je aktuelno, jer dosadašnje inicijative studentskih predstavnika nisu dale rezultate.

– Dobro je što je Fond za mlade talente ponovo proradio. Prethodna generacija je oštećena i treba videti da li tu može nešto da se popravi. Student prorektor, iako nije član Fonda, može da utiče na njegov rad, kroz kontakte sa predsednikom i članovima tog tela, među kojima je i rektor Beogradskog univerziteta – kaže Milutinović.

Na pitanje koliko je student prorektor uticajan, on kaže da je formiranjem Studentskog parlamenta, ta funkcija donekle izgubila značaj, ali da u saradnji sa rukovodstvom Studentskog parlamenta, mogu da utiču na dešavanja na univerzitetu. Odnos profesora prema studentskim predstavnicima se, kako kaže, polako menja, a dokaz tome je nekoliko inicijativa koje su akademci uspeli da „proguraju“.

Izvor:Danas