Home [ muviz ] 1001 film (koji moraš da vidiš pre nego što umreš)

1001 film (koji moraš da vidiš pre nego što umreš)

58
0

 Srpsku verziju knjige 1001 film (koji moraš da vidiš pre nego što umreš) pre nekoliko dana je objavila izdavačka kuća Filip Višnjić Komerc (u prevodu Borisa Todorovića), koja je dobila licencu za taj međunarodni projekat londonske kuće "Kvintesencija".

Veliki tim američkih i britanskih filmskih kritičara, profesora i autora priredio je 2003. prvo izdanje 1001 Movies You Must See Before You Die, a do sada su objavljeni autorizovani prevodi u raznim zemljama.

Pored toga, originalna verzija se svake godine štampa delimično promenjena, tako što se sa pojavljivanjem novih vrednih filmova izbacuju neki sa prethodne liste.

Urednik srpskog izdanja Aleksandar Šurbatović rekao je na promociji knjige u Kinoteci preksinoć da je dobio dozvolu da unese šest srpskih filmova: "U knjizi su i bez nas već bili Podzemlje i WR Misterije organizma (na slici), pa je bilo veoma teško izabrati samo četiri naslova iz bogate srpske kinematografije, a pri tom izbaciti neka četiri filma sa postojeće liste“.

Odluka je pala na Dom za vešanje, Skupljače perja, Kad budem mrtav i beo i Ko to tamo peva.

Prema zamisli inicijatora projekta, filmovi se ne biraju kao najbolji, što je relativan kriterijum, već kao ostvarenja koja su dobila istorijsko, opšte i kritičko priznanje.

Za svaki film dati su osnovni podaci o autorima i nagradama, uz kritičarski opis, a složeni su hronološki.

Tako je prvi naslov u knjizi Put na mesec Georges Méliès (1902), a poslednji Pokajanje Joe Wrighta (2007).

Upravnik Kinoteke Dinko Tucaković rekao je na promociju da smo dobili "filmski vodič sa kvalitetnim tekstovima i bogatim ilustracijama", koji će biti koristan studentima filmskih škola, ali i vrlo zanimljiv najširem krugu filmofila.

Zbog posebne tehničke pripreme i dizajna knjige sa blizu 1.000 stranica koja je namenjena čestom korišćenju, sva izdanja se štampaju u Hong Kongu.

Cena je 3.900 dinara.

Izvor:Popboks