Home [njuz] Brucoši stanuju na Zvezdari

Brucoši stanuju na Zvezdari

48
0

 Studentski dom „Patris Lumumba” primiće, ove godine, gotovo polovinu od 970 brucoša koji su ostvarili pravo na smeštaj u beogradskim domovima. Među njima je 216 devojaka sa srednjoškolskim prosekom iznad 4,8 i one će boraviti u petom paviljonu, a 246 momaka, od kojih su najniže rangirani iz škole poneli prosečnu ocenu 4,6 biće smešteni u treći paviljon.

Dve trećine „Lumumbinih” polaznika prve godine fakulteta i viših škola uselilo se već prvog dana. Ostatak brucoša, kako veruje Dragan Minić, upravnik ovog doma, ući će u svoje sobe danas i sutra, iako rok za njihovo smeštanje ističe osmog oktobra.

Od ukupno 1.020 kreveta kojima raspolaže ovaj dom, u 462 biće smešteni polaznici beogradskih fakulteta.

Neki su očekivali bolje, a neki su došli i iz goreg, ali svi brucoši su, kako je to uvek bilo, smešteni u najlošije sobe. Zaposleni u „Patrisu” kažu da čim se roditelji, tetke i ujaci novih stanara uvere da su im deca zbrinutai prestanu da se vrzmaju po domu, život novih stanara polako počinje da dobija neki svoj tok.

– Devojke se teže navikavaju na novu životnu situaciju i više od muškaraca pate zbog odvajanja od kuće. Ipak, malo je omladinaca koji nikako ne mogu da se prilagode kolektivnom smeštaju, jer ne mogu da prevaziđu razlike u običajima, veri i navikama – rekao je Minić.

Dok konačno nisu spustile ogromne torbe u novu sobu, polaznica Ekonomskog fakulteta Marina Stevanović i njene cimerke, stajale su 45 minuta u redu za dobijanje uputa za useljenje, još toliko ispred blagajne, a ceo sat ispred magacina, čekajući ključ i posteljinu.
– Hrana je bolja od sobe – kaže Marina Stevanović, očajna što će morati da koristi zajedničko kupatilo.

Vladica Tomić, upisnik Veterinarskog fakulteta, posle prvog susreta sa novim načinom života ocenjuje da u „Patrisu” nije loše.
– Sinoć sam upoznao novog drugara i u njemu našao društvo za bodrenje zajedničkog fudbalskog favorita ispred televizijskog ekrana u studentskom klubu. Ovo je veliki grad i očekujem da će dani mog školovanja biti interesantni – kaže Tomić, žaleći se samo što je krevet kraći od njega.

One koji strepe da će zimski vetar nadvladati prozore neobnavljane od 1963. godine, kada je otvoren ovaj zvezdarski dom, trebalo bi da ohrabri činjenica da njihova „kuća” ima vlastitu kotlarnicu i odlično grejanje.

Studentkinje viših godina studija stanuju u šestom paviljonu, okruženom jesenjim bojama šumaraka ali i otpacima. Ispred njihovih spratnih kupatila stoji upozorenje da se bacanje otpadaka i ostavljanje neopranog veša u hodnicima po nekoliko dana ubuduće neće tolerisati.

Po rečima Ane Rnjaković, studentkinje druge godine književnosti, i Jelene Milošević, buduće biohemičarke, spremačice njihovog sprata daju sve od sebe da zgrada povremeno ipak miriše na čisto.
U ženskom paviljonu najbrojnije su studentkinje ekonomskog fakulteta, fakulteta političkih i organizacionih nauka. Privilegija da borave u najboljem prvom paviljonu gde sobe imaju svoja kupatila pripala je studentima mašinstva, elektrotehnike, prava i ekonomije.

Sobe u „Patrisu” uglavnom su trokrevetne, ima dvokrevetnih i na svakom spratu postoji po jedna „samica”. Sve imaju čajnu kuhinju, telefon i priključak za Internet. Tri čitaonice broje samo 250 mesta, što, po rečima upravnika Minića, u vreme velike jurnjave uslova za upis godine mnoge akademce ostavi bez „stolice”.

„Patris Lumumba” ima još jednu zgradu koja se vodi kao drugi paviljon. Ova devetospratnica ima zidove iz kojih viri armatura, rupe u podovima, a prozorska stakla razbijena na komade mogu se naći po patosu, baš kao i stare klozetske šolje, odbačene stolice, ostaci tapeta, i gomila đubreta. Poslednje renoviranje ovog prostora, „Studentski centar” je započeo 1998. godine, međutim iste godine radovi su i obustavljeni.

Stanari i radnici „Patrisa” nadaju se da će se to zaboravljeno zdanje njihovog doma, u kome bi studenti mogli da se vinu među oblake, pretvoriti u ukras grada i simbol visokih dometa beogradskog studentskog standarda.

Revidiranje rang-liste svakih 10 dana

Miroslav Sarić, šef studentske službe smeštaja, rekao je da se nešto manje od 1.000 mesta, namenjenih ovogodišnjim brucošima, nalazi u domovima „Patris Lumumba”, „Karaburma”, „Studentski grad”, „Žarko Marinović” i poneko mesto u ženskom domu „Vera Blagojević”.

Međutim, on navodi da će 50 odsto studenata prve godine, koji se nalaze na budžetskim jaslama, ipak morati da potraži privatan smeštaj. Revidiranje rang-liste vrši se na svakih 10 dana, pa ukoliko se neka mesta uprazne biće redom popunjavana kandidatima koji su ostali ispod crte.

Izvor: Politika