Home [zabavnik] Ig Nobel nagrade za najneverovatnija otkrića

Ig Nobel nagrade za najneverovatnija otkrića

43
0

 Francuska uporedna studija o dužini skokova psećih i mačjih buva dobila je nagradu za biologiju na dodeli šaljivih nagrada Univerziteta Harvard održanoj u četvrtak u Bostonu. Među laureatima nagrade nazvane “Ig” je i švajcarski tim nagrađen za mir, za zakon o "dostojanstvu biljaka", javile su svetske agencije. Nagrade koje su dodeljene 17. put imaju za cilj "prvo da zabave, a onda da nagnaju na razmišljanje", naveo je organizator Mark Ejbrahams, urednik humorističnog naučnog časopisa "Anali neverovatnih istraživanja".

Među ovogodišnjim nagrađenima su i istraživanja "sposobnosti amebe da izađe iz lavirinta" i o "pogubnim posledicama tetovaža na arheološkim lokalitetima u Južnoj Americi".

Ceremoniju je otvorio jedan od prošlogodišnjih laureata, Den Mejer, koautor medicinskog izveštaja o "kolateralnim efektima gutanja sablje" – tako što je progutao sablju koju je iz njegovog grla brže-bolje izvukao dekan Medicinskog fakulteta Harvarda.

Svaki dobitnik anti-Nobela, po pravilima, ima 60 sekundi vremena da se zahvali i svakoga, posle tog minuta, neumoljivo prekida jedna osmogodišnja devojčica.

Nagradu za hemiju ravnopravno dele dve grupe istraživača, sa Univerziteta Portoriko i sa Harvarda koji su otkrili da je koka kola "efikasan spermicid", kao i naučnici sa Medicinskog fakulteta u Tajpehu koji su dokazali suprotno.

”Ig” Nobel dodeljen je i "Švajcarskom komitetu za etiku u neljudskoj biotehnologiji" koji je usvojio "zakonski princip o dostojanstvu biljaka".

Neki nagrađeni izumi mogli bi da posluže prehrambenoj industriji, kao npr. rad nagrađen za ishranu (anglo-italijanski tim) u kojem se istražuje "elektronska modifikacija zvuka krompira od kojeg se pravi čips, kako bi se proizveo utisak da je hrskaviji i svežiji nego što jeste".

Izvor: B92