Home [konkursi] KONKURS ZA IDEJE KOJE ĆE KORISTITI ČOVEČANSTVU

KONKURS ZA IDEJE KOJE ĆE KORISTITI ČOVEČANSTVU

61
0

 Najveći internet pretraživač na svetu „Gugl“ objavio je konkurs prema kojem će u dobre ideja koje će pomoći svetu a koje predlože korisnici nagraditi sa deset miliona dolara. Ideje za projekte koji mogu koristiti svetu ili barem većem broju ljudi mogu se poslati do 20. oktobra, a oni će se potruditi da se provedu u delo, objavio je „Gugl“ na Si-En-Enu povodom svog desetog rođendana.

„Ideje mogu biti velike ili male, tehnološki napredne ili jednostavne, a bitno je samo da zaista donose pozitivne promene u ljudskim životima“, kažu u „Guglu“ i dodaju kako je nebrojeno mnogo dobrih ideja koje zbog finansijske prepreke ne mogu biti ostvarene.

Zato su, navode, pokrenuli projekat nazvan „Deset do stote“, a komisija i korisnici će do februara odlučiti o pet najboljih koje će „Gugl“ potom pomoći da se sprovede u delo. Govoreći o primerima takve ideje, u „Guglu“ su naveli vodeni valjak Hipo koji je osmišljen i najviše se koristi u Africi. Reč je o valjkastom kontejneru za čuvanje i transport 24 galona vode koji umnogome olakšava svakodnevni život siromašnim afričkim seljacima.

Osobe koje imaju dobre ideje mogu ih predložiti na internet stranici njnjnj.project10tothe100.com, na čak 25 jezika, a pri tom moraju da odgovore na nekoliko pitanja, između ostalog o tome ko bi najviše profitirao ako ideja bude realizovana. Fond za ideje je 10 miliona dolara, a biće podeljen najboljima u maju. Konkurs je otvoren za sve, čak i univerzitete i laboratorije, a prema portparolu „Gugla“, najuspešnije ideje mogle bi biti one koje se odnose na izgradnju zajednica, pristupačnije obrazovanje, dopremanje hrane i izgradnju skloništa za siromašne, pomoć globalnom ekosistemu i promociju ekoloških izvora energije.    

Izvor:Glas