Home [ muviz ] Preminuo Paul Newman

Preminuo Paul Newman

62
0

 Američki glumac Paul Newman preminuo je u 83. godini života. Ovu vest je potvrdio njegov portparol koji je naveo da je legendarni glumac preminuo od raka u petak, 26. septembra, u svojoj kući okružen porodicom i prijateljima. Newman je deset puta nominovan za nagradu Oscar ali je prvu nagradu dobio tek 1986. godine za film ‘The Color Of Money’.

Oscara je dobio još dva puta, 1986. godine je dobio počasnog Oscara dok je ponovo nagrađen 1994. godine nagradom Jean Hersholt Humanitarian Award za humanitarni rad. Paul Newman je snimio preko 60 filmova među kojima su i ‘Cat on a Hot Tin Roof’, ‘The Hustler, ‘Sweet Bird of Youth’, ‘Hemingway's Adventures of a Young Man’, ‘Cool Hand Luke’, ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, ‘Absence of Malice’, ‘The Verdict’, ‘The Color of Money’, ‘Nobody's Fool’, ‘Road to Perdition’, ‘Hud’, ‘The Silver Chalice’ i mnogi drugi.

Newman je rođen 1925. godine kao sin američkog jevreja i majke Slovakinje. Od osnovne škole je pokazivao interesovanje za glumu a sa sedam godina je prvi put nastupio na pozornici, u školskoj adaptaciji Robin Huda. Posle povratka iz Drugog svetskog rata, koji je proveo kao član mornarice, debitovao je na Brodveju početkom pedesetih godina dvadesetog veka. Svoj prvi film, ‘The Silver Chalice’ , snimio je 1954. godine a popularnost su mu donela ostvarenja ‘Somebody Up There Likes Me’ (1956), ‘Cat on a Hot Tin Roof (1958), gde je igrao zajedno sa Elizabeth Taylor; i ‘The Young Philadelphians’ (1959).

Newman je jedan od retkih glumaca koji je uspeo da uspešno napravi tranziciju iz bioskopske produkcije pedesetih godina i ostvari uspešnu karijeru u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka. Nastavio je da igra u seriji uspešnih filmova a prvog Oscara dobija 1986. godine i to kao najbolji glumac za film ‘The Color of Money’ Martin Scorsese-ja. Glumom se uspešno bavio i devedesetih godina i imao je zapažene uloge u filmovima ‘Nobody's Fool’, ‘ Twilight’, ‘ Message in a Bottle’ i ‘Mr. and Mrs. Bridge’. Poslednji film je snimio 2002. kada se pojavio u ostvarenju ‘Road to Perdition’. Pozajmio je glas i za animirani film ‘Car’ 2007. godine.

U maju 2007. godine objavio je da više neće glumeti jer je smatrao da više na može da pruži svoj maksimum.

Paul je osnivač i kompanije ‘Newman's Own’ koja proizvodi prehambene proizvode. Od osnivanja kompanije je postavio pravil da će posle odbijanja poreza na kraju svake godine deo novca pokloniti u dobrotvorne svrhe. Do 2006. godine je na ovaj način u dobrotvorne svrhe poklonio preko 220 miliona dolara.

Newman je od 1958. godine oženjen glumicom Joanne Woodward sa kojojm ima tri ćerke. Iz prvog braka sa Jackie Witte ima dve ćerke i sina.

Izvor:Kontra