Home [njuz] Rektor očekuje podršku Vlade

Rektor očekuje podršku Vlade

27
0

 Konferencija univerziteta Srbije (Konus) predlaže da studenti koji u školskoj 2007/2008. godini ostvare najmanje 42 boda mogu da upišu sledeću godinu. Rektor Beogradskog univerziteta (BU) Branko Kovačević nada se da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici raspravljati o predlogu Konusa.

Na sednici Senata BU, Kovačević je rekao da bi taj predlog, posle usvajanja, Vlada trebalo da uputi na potvrđivanje parlamentu i da je važno da, imajući u vidu interese studenata, to bude obavljeno što pre.

"Ukoliko Skupština ne usvoji predlog, moraćemo da poštujemo zakon, koji predviđa 60 bodova za upis u sledeću godinu", kazao je Kovačević i podsetio da je studentima za upis u prošlu školsku godinu bilo potrebno najmanje 37 bodova.

Predlogom, koji će biti upućen Vladi, predviđeno je i da studenti koji u školskoj 2008/2009. godini ostvare najmanje 48 bodova i u 2009/2010. najmanje 54 boda, mogu da upišu sledeću godinu.

Kovačević je novinarima rekao da će nova sednica Konusa biti održana tokom sledeće nedelje i da će jedna od glavnih tema biti razmatranje predloga načina na koji će Ministarstvo prosvete finansirati akreditovanje fakulteta.

Fakulteti se, kako je rekao, zalažu da Ministarstvo finansira celokupan proces akreditacije, dok je Ministarstvo raspoloženo da finansira akreditovanje samo pojedinih programa na fakultetima.

Kovačević je napomenuo da među studentima koji će uskoro diplomirati postoji nezadovoljstvo jer je konkurs za master i doktorske studije raspisan 15. septembra, zbog čega će morati da čekaju sledeću školsku godinu.

Tim povodom, on je ukazao da ne postoje nikakve prepreke da fakulteti i tokom oktobra ponovo raspišu konkurs, čime bi se pomoglo studentima da ne gube godinu.

Rektorski savet Konusa usvojio je na jučerašnjoj sednici predlog po kojem studenti koji u školskoj 2007/2008. godini ostvare najmanje 42 boda mogu da upišu sledeću godinu.

Posle sednice, koja je održana u zgradi Rektorata, ministar prosvete Žarko Obradović je kazao da će se taj predlog ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

Izvor:B92