Home [njuz] Prva generacija diplomiranih profesionalnih Omladinskih radnika i radnica u zajednici na Balkanu

Prva generacija diplomiranih profesionalnih Omladinskih radnika i radnica u zajednici na Balkanu

32
0

forum sidKao rezultat dugogodišnjeg prisustva na području regije Balkana, Forum Syd Balkan Programme, bivši PRONI Institut za Socijalnu Edukaciju, a zasnovano na radu sa mladim ljudima, uviđa postojanje potrebe za edukacijom profesionalaca
i profesionalki koji bi mogli da odgovore na zahtjeve i potrebe za ličnim i socijalnim razvojem mladih ljudi u regionu. Kao neposredni odgovor na ovu potrebu, početkom ove godine svoje obrazovanje zavšila je prva generacija diplomiranih Omladinskih radnika i radnica.

Tim povodom, u Sarajevu će, dana 27. aprila 2007. godine, biti održana Svečana ceremonija dodjela diploma prvoj generaciji studenata i studentica Omladinskog rada u zajednici (eng. Bachelor of Education in Community Youth Work). Program ovih studija akreditovao je Univerzitet u Jonkopingu iz Švedske, finansijski je podrzala SIDA (Švedska međunarodna razvojna agencija), a implementovao i koordinisao Forum Syd Balkan Programme. Diplomu će tog dana primiti 17 studenata i studentica koji dolaze iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i koji su 3,5 godine proveli zajedno, obrazujući se u ovoj relativno novoj profesiji na ovim područjima.

Svečana ceremonija će se održati u prostorijama Centra za interdisiplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, u ulici Zmaja od Bosne 8, sa početkom u 12 časova. Osim prisustva samih studenata, njihovih roditelja i prijatelja, te uposlenika Forum Syd Balkan Programme, svečanost će uveličati prisustvo zvaničnika ambasade Kraljevine Švedske, predstavnici SIDA-e, predstavnici vladinih institucija, Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu, te Univerziteta u Jonkopingu iz Švedske, profesionalni omladinski radnici iz Velike Britanije, te prijatelja iz mnogih partnerskih NVO-a.

"Radi se o prvoj generaciji studenata ovoga smjera na području Balkana, čiji će daljnji rad na ovim područjima u mnogome doprinjeti razvoju rada sa mladima, koji jesu jedna izrazito bitna i vrijedna komponenta našega društva", navodi se u saopštenju.