Home [njuz] Kal i Darko Rundek na Roskilde festivalu!

Kal i Darko Rundek na Roskilde festivalu!

55
0

rundekKao i svake godine danski Roskilde festival ima impresivan line up. Ovogodišnjem spisku na kome su se nalazili The Who, Bjork i Red Hot Chili Peppers pridodati su Muse, Beastie Boys, Killers, Arcade Fire, Arctic Monkeys, My Chemical Romance, Rocky Erickson, Mando Diao..

Eagles Of Death Metal, Queens Of The Stone age, Machine Head, In Flames, Katatonia, Wilco, Peter Bjorn and John, Camera Obscura, Explosions in The Sky, Basement Jaxx, Tiesto, Klaxons, LCD Soundsystem, CSS, Lee Scratch Perry, Dizzee Rascal, Clipse i mnogi drugi.

Ove godine na festivalu nastupiće i Darko Rundek i sastav Kal kao jedini predstavnici sa ovih prostora.

Darko Rundek, koji je nedavno održao 9 rasprodatih koncerata u Srbiji u okviru turneje „Svitanja“ na festivalu će predstaviti svoje poslednje studijsko izdanje „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da“. Album „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da“ koji je objavio Mascom records izazvao je veoma pozitivne reakcije u ovdašnjoj javnosti i uspeo je da postavi rekord kao najbrže prodavano izdanje 2006. godine u Srbiji.

Grupa Kal je istoimeni album objavila za berlinsku izdavačku kuću Asphalt Tango Records (Fanfare Ciocarlia…), dok je u Srbiji album izdao B92, sve to u produkciji čuvenog Michael Nielsena koji je zvučno režirao i albume za Underworld i Jamiroquai.

Album, na kojem gostuje i Rambo Amadeus odmah je dospeo među prvih 10 na listu prestižnog međunarodnog panela radijskih disk džokeja World Music Charts Europe, gde se zadržao 4 meseca, da bi u aprilu bio i na prvom mestu liste. Na godišnjoj listi osvojili su treće mesto u izboru preko 1000 izdanja iz celog sveta (legendarni Ali Farka Toure je bio prvi, a iza su ostali Gotan Project, Amadou i Miriam, Natasha Atlas).

Uspeh albuma je pratila serija uspešnih koncerata širom Evrope, tokom proleća i leta, da bi početak jeseni za KAL bio obeležen velikom američkom turnejom, koja je trajala 23 dana, sa 18 koncerata i 4 radionice.

Od sedamdesetih godina prošlog veka Roskilde festival je imao priliku da ugosti neke od najvećih imena popularne kulture kao što su Bob Marley, Bob Dylan, David Bowie, Neil Young i Brian Wilson.

Jedan od najvećih i najstarijih festivala ove godine se održava od 4. do 8. jula u Danskoj. Cena kompleta ulaznica iznosi 200 evra. Prošlogodišnji festival biće zapamćen po koncertu Roger Waters-a koji je izveo ceo album "Dark Side of the Moon". Na prošlogodišnjem festivalu je nastupilo preko 170 bendova a festival je svakog dana posetilo oko 79 000 posetilaca. Pored Waters-a na trideset petom izdanju festivala nastupili su i Bob Dylan, Guns n’ Roses, Morrissey, Tha Raconteurs, Primal Scream, Scisor Sissters, The Strokes, Editors, Arctic Monkeys, Happy Mondays, Franz Ferdinand, Placebo, Kanye West, Tool, Trivium, Tiga, Amplifier, Coldcut, Deftones, HIM, Kaiser Chiefs, Animal Collective…

Sajt festivala je www.roskilde-festival.com.

Linkovi na sajtu festivala:
Rundek – http://www.roskilde-festival.dk/object.php?obj=823000c&base=610a2e7e&Letter=alle&code=1
Kal – http://www.roskilde-festival.dk/object.php?obj=823000c&base=61372e7e&Letter=alle&code=1