Home omladinska politika Implementacija nacionalne strategije za mlade-zapošljavanje mladih

Implementacija nacionalne strategije za mlade-zapošljavanje mladih

69
0

 Nacionalna strategija za mlade usvojena je 09.05.2008., a paralelno sa izradom Strategije tekao je i proces priprema za njeno sprovođenje. Osim novčane pomoći i edukacija koje su obezbeđene za lokalne samouprave, kako bi se preko kancelarija za mlade uključili u ovaj proces, radi se i na drugim projektima, gde pre svega treba istaći projekte usmerene na smanjenje nezaposlenosti mladih. Ministarstvo omladine i sporta je u saradnji sa norveškom organizacijom BIP (Business Innovation Programs), Agencijom za razvoj Malih i Srednjih preduzeća i preduzetništva i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja izradilo projekat „Razvoj omladinskog  preduzetništva u Srbiji“.  

Cilj projekta je povećanje sposobnosti mladih za samozapošljavanje i otvaranje sopstvenih preduzeća kroz praktične obuke koje pružaju znanja i veštine neophodne za započinjanje sopstvenog biznisa. U toku su pripremne aktivnosti vezane za realizaciju projekta čiji se početak očekuje do 15.septembra.
Ovako planiran projekat doprineo bi implementaciji Nacionalne strategije za mlade u kojoj  se navodi da su nedovoljno razvijene preduzetničke veštine kod mladih, kao i da nisu dovoljno uključeni u programe samozapošljavanja.

Strategija ističe da je neophodno kreirati posebne programe za mlade kojima bi se podsticalo omladinsko preduzetništvo.
Takođe su u toku projekti koji se odvijaju u 3 opštine u Srbiji, koje finansira Ministarstvo omladine i sporta, gde se mladi obučavaju za omladinsko preduzetništvo. Osim omladinskog preduzetništva, Ministarstvo će finanisrati  i nekoliko projekata, koji će početi u septembru, a koji se odnose na različite edukacije mladih, kroz koje će uvećati svoja znanja i veštine i lakše doći do posla, što je takođe jedan od ciljeva Nacionalne strategije za mlade.